Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Aktualitás – Hőség és egészség

Ebben a hónapban a hőség egészségre gyakorolt hatásáról megjelent cikkeket, információkat gyűjtöttük össze.

Az Egészségügyi Világszervezet az Éghajlatváltozás és egészség témában az alábbi közleményt jelentette meg idén: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs266/en/ .

Ennek rövid összefoglalóját itt olvashatják:

Klímaváltozás és egészség

  • A klímaváltozás komoly hatást gyakorol az egészséget meghatározó szociális és környezeti tényezőkre – a levegőre, az ivóvízre, az élelmiszerek elérhetőségére és a lakhatási körülményekre.
  • 2030 és 2050 között a halálesetek száma előreláthatólag évente mintegy 250 000-el fog nőni az időjárással összefüggő alultápláltság, malária, diaré, illetve az extrém hőség miatt fellépő egészségi problémák következtében.
  • Becslések szerint 2030-ra az egészségkárosodás miatt bekövetkező közvetlen költségek évente 2-4 milliárd USD-ra lesznek tehetőek.
  • A kevésbé fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkező térségek nagy valószínűséggel segítségre fognak szorulni a klímaváltozás miatt megjelenő problémák megfelelő kezeléséhez és leküzdéséhez.
  • Az üvegházhatás csökkentésére irányuló intézkedések célja a jó egészségi állapot biztosítása a közlekedés, élelmiszerfogyasztás és energiafelhasználás terén adódó jobb lehetőségek kiaknázásával és különösen a levegőszennyezés visszaszorításával.

Az utóbbi 130 év során az emberi tevékenységként megjelenő tüzelőanyag-felhasználás következtében globális felmelegedés következett be, mely közel 0,85 oC-os hőmérsékletemelkedést idézett elő. Az utóbbi harminc év folyamán az egymást követő évtizedek időjárásában egyre fokozódott a felmelegedés. Napjainkban az extrém időjárási jelenségek egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak, és a klímaváltozás egészségügyi hatásai komoly következményekkel járnak.

A rendkívüli hőség a kardiovaszkuláris és a légúti problémák súlyosbodásához vezethet különösen az idősek körében, és közvetlen kiváltó oka is lehet az ilyen jellegű halálozásnak. Az asztma világszerte körülbelül 300 millió embert érint, és minthogy a magas hőmérséklet megemeli a levegő ózonszintjét és pollen-koncentrációját, ezzel előidézi a légúti és a kardiovaszkuláris problémák előretörését.

A klímaváltozás hatására irányuló mérések eredményei csak igen hozzávetőlegesek, de ezek is alátámasztják, hogy a populációk bizonyos csoportjai – így a gyermekek és az idősek – fokozottan veszélyeztettek az extrém hőség által.

A WHO már 2015-ben akciótervet indított a klímaváltozással és ennek egészségi kihatásával kapcsolatban, és jelenleg is ennek értelmében tevékenykedik vezérelvének tekintve a partnerséget, a kockázatok tudatosítását, a klímaváltozással kapcsolatos kutatások kiterjesztését és a közösség bevonását a klímaváltozással szembeni fellépésbe.

______________________________________________________________________________________

A BMJ idén márciusban a Klímaváltozás amerikaiak egészségére gyakorolt hatásáról írt.

Az ÁNTSZ oldalán csokorba szedve lehet olvasni az információkat, tanácsokat kánikula esetén itt.

Érdekes cikk olvasható a Neuropsychopharmacologia Hungarica 2016/1. számában. A klímaváltozás – elsősorban a hőség – lehetséges hatásai az emberi szervezet működésére, különös tekintettel a pszichiátriai gyógyszereket szedő páciensekre.