Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Hogyan javítható a lakosság egészsége a kis területű országok egész élettartamra kiterjedő megközelítésével?

 ke302

WHO Regional Office for Europe (közread.) : How small countries are improving health using the life-course approach . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2017. — 86 p. (L.sz.: WE1197 [DVD/WHO/2017/11])

hole

Az egész élettartamra kiterjedő megközelítés – mely alapvető koncepciónak tekinthető a WHO „Egészség 2020” európai egészségpolitikai programjának egészséget előmozdító irányelvei sorában – az idejekorán és az életszakaszoknak megfelelően, valamint az egész társadalom viszonylatában hozott újító egészségügyi intézkedéseket fogja át.
2016-ban a WHO Európai Regionális Irodája felkérte a térséghez tartozó 8 miniállamot, hogy osszák meg tapasztalataikat újító törekvéseikről az alábbi témakörök vonatkozásában:
táplálkozási szokások az egész élettartam során;
fizikai aktivitás;
a túlsúlyosság és az obezitás, illetve ezek megelőzése;
fejlődés kisgyermekkorban;
vakcinák;
a szülők általi támogatottság;
a serdülők egészségügyi ismereteinek bővítése;
hátrányos gyermekkori tapasztalatok;
hosszú távú ellátás;
integrált egészségügyi ellátás.
Az egyes országok jelzése szerint az egész élettartamra kiterjedő megközelítés egyaránt rávilágít a társadalmon belüli és a generációk közötti egyenlőtlenségekre, így a fejlesztések monitorozása és az előrelépéseket ösztönző ajánlások megfontolása különösen fontos szerephez jut. A vizsgálatban részt vevő nyolc ország tapasztalatai alapján kialakított egyöntetű vélemény, hogy az egész élettartamot figyelembe vevő újfajta megközelítés komoly segítséget nyújt az egészség átfogó megközelítéséhez, de az eredmények napra késszé tétele a továbbiakban is folyamatos monitorozást igényel.