2017 februárjában a WHO Nemzetközi Rákkutatási Hivatala és az Európai Elhízástudományi Társaság együtt hívja fel a súlyfelesleggel élők figyelmét a fokozott rákrizikóra, írja a Femina.hu.
Jelenleg is intenzív kutatások folynak a súlyfelesleg és a rákkockázat-növekedés közti kapcsolat okainak feltárására. A legvalószínűbb ok a súlytöbblettel összefüggő alacsony szintű krónikus gyulladás a szervezetben, amely az immunrendszer működését kedvezőtlenül befolyásolja, és hosszú távon a DNS-t is károsítja.
A testsúlyfüggő rákrizikó megelőzésében elsődleges fontosságú a súly- és zsírfelesleg, és ezen belül a zsigeri zsírtömeg csökkentése. Hosszú távú cél az egészséges testsúly és zsír-izom arány elérése és megőrzése. A fogyást segíti, de önmagában is képes a rákrizikó csökkentésére a fizikai aktivitás fokozása. Emellett fontos az egészségtudatos étkezés: a megfelelő rostbevitel, a vörös húsok fogyasztásának korlátozása. A felsorolt tényezőkön felül az alkoholfogyasztás, az aktív és passzív dohányzás fokozza a rák kockázatát, míg a szoptatás, a D3-vitamin pótlása, a pozitív életszemlélet és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel csökkenti a rákban való halálozás esélyét.