Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Átfogó jelentés a diabetesről

 ke302

World Health Organization (Geneva) (CHE) (közread. ) : Global report on diabetes . — Geneva : World Health Organization, 2016. — 88 p. (L.sz.: WE1187 [DVD/WHO/2016/044])

hole

A diabetes mint világviszonylatban a korai halálozás és egészségromlás egyik fő kiváltó oka, már 2011-ben prioritásként szerepelt a nem fertőző betegségek (NCD) megelőzésére és visszaszorítására irányuló célkitűzéseket megfogalmazó felsőszintű nemzetközi Egészségpolitikai Deklarációban.

Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése 2013-ban – az egyes országok betegségekkel szembeni fellépésének előmozdításához – 2025-re megvalósítandó átfogó monitorozó programot fogadott el kilenc célkitűzés – köztük a diabetes megelőzése és kontroll alatt tartása – vonatkozásában.

A diabetes és főbb rizikó faktorai hangsúlyosan szerepelnek a monitorozó programban és a WHO-nak a nem fertőző betegségek megelőzésére és visszaszorítására irányuló 2013-2020-as Átfogó Akciótervében. A kötelezettségvállalások ütemezése még szorosabbá vált a Fenntartható Fejlesztési Célok 2030-ra való kitűzésének ENSZ Közgyűlés általi elfogadásával.

A jelentés az NCD-k leküzdésére napjainkban folyó átfogó tevékenységet ismerteti, különös tekintettel a diabetes vonatkozásában hozandó országos, regionális és globális intézkedések előmozdítására.

A dokumentum négy részre tagolódik az alábbiak szerint:
– az első rész átfogó helyzetjelentést ad a diabetes prevalenciájáról, a betegség komplikációiról, illetve a kóros vércukorszint okozta mortalitásról
– a második rész ismerteti a 2-es típusú diabetes megelőzésére irányuló és a lakosság bevonását, valamint célzott intézkedéseket feltételező tevékenységet megalapozó tudományos bizonyítékokat
– a harmadik rész témakörét a diabetes diagnosztizálása és korai felismerése, valamint a betegségkimenetek kedvezőbbé tételére vezető intézkedések képezik
– a negyedik rész ismerteti az egyes országok diabetesszel kapcsolatos intézkedéseit, és adatokat közöl a betegség monitorozására, megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítésekről

Befejező szakaszában, a jelentés ajánlásokat fogalmaz meg a diabetes megelőzésére és egészségügyi kihatásainak csökkentésére irányuló átfogó kötelezettségvállalás gyakorlatba való átültetésének sikerre viteléhez.