Lőrincz István : A pacemaker-EKG alapjai

 ke302

Lőrincz István : A pacemaker-EKG alapjai . — Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2016. — 148 p. : ill. ; 20 cm (L.sz.: T32829 [Fh 21], T32830 [Fh 21])

hole

A pacemakerrel élő beteg vizsgálata során a konvencionális 12 elvezetéses EKG-vizsgálat alapvető fontosságú. A pacemakerrel élő beteg gyógykezelése során számos olyan probléma, szövődmény egyéb jellegű – EKG-val diagnosztizálható – funkciózavar alakulhat ki, amelyeket már az első ellátónak is fel kell ismernie és sokszor meg kell oldania, ezért a pacemaker-kezelés alapjaival, főbb, elsősorban sürgősségi vonatkozásaival tisztában kell lennie.
Több évtizedes pacemakerrel élő betegek kezelésével szerzett tapasztalat alapján készült a könyv, mely egyszerű, könnyen érthető, a lényeges problémákat, életveszélyes helyzeteket is ismertető összeállítása igen hasznos. Az érdeklődőnek idegen nyelvű könyvekből, a pacemaker-gyárak „manual”-jaiból kellett kibogozni a különböző pacemaker-funkciók és kóros eltérések lehetséges EKG-megnyilvánulásait. Számos esetben az első ellátónak, mentőtisztnek, mentőorvosnak, a családorvosnak, belgyógyásznak, kardiológusnak vagy a kórházi ambulanciák sürgősségi osztály orvosainknak kell dönteni a beteg sorsáról, ezért az ilyen irányú ismeretek elengedhetetlenek.