Üzenet a világ vezetőinek: dekriminalizálják végre a drogfogyasztást

Az egykori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan és több államfő, többek között Kolumbia, Mexikó és Brazília egykori vezetőjéből összeálló bizottság hétfőn hozta nyilvánosságra a jelentését a világban tapasztalt drogpolitikákról.

Eredeti cikk: It’s time to decriminalize drugs, commission report says

A jelentés lényege ugyanaz, amit szakértők évtizedek óta szajkóznak és amit egyelőre kevés politikus vett komolyan: dekriminalizálni kell a drogfogyasztást, azaz ne legyen bűncselekmény a fogyasztás és a kis mennyiség birtoklása.

A bizottság vezetője, az egykori svájci államfő, Ruth Dreifuss szerint a politikusoknak bizonyítaniuk kéne végre, hogy munkájukkal az emberek életének megmentéséért tesznek, hogy hozzásegítik őket az egészségügyi szolgáltatásokhoz és hogy olyan környezetet teremtenek, melyben akiknek segítségre van szüksége, tud segítségért fordulni.

Az ugyanis, hogy represszív büntetőpolitikával nem igazán lehet harcolni a kábítószerek ellen, az elmúlt évtizedek elég világos felismerése.

Egyrészt, mert a kábítószereket úgysem lehet kiszorítani, ha a hatóságok lecsapnak egy forrásra, jön helyette kettő másik, irdatlan pénzeket termelve így a szervezett bűnözésnek. Másrészt a kábítószernek minősített anyagok elleni hajtóvadászat egy másik következménye, hogy a kiskapukat kijátszva folyamatosan hoznak létre új pszichoaktív szereket, melyeknek sem a hatásmechanizmusa, sem az egészségügyi következményei nem ismertek. Az elmúlt évek designerdrog-robbanása egyelőre felbecsülhetetlen mértékű károkat okozhat.

És számít az is, hogy a hatósági szigor miatt sokan, akik függőségi problémákkal küzdenek, nem tudnak/nem mernek segítségért fordulni, hiszen nem akarnak stigmatizálódni, büntetőügybe keveredni.

A bizottsági jelentés kiemelt sikeres dekriminalizációs projekteket, például Portugáliából, ahol a kis mennyiségű birtoklás ma már nem bűncselekmény. És élesen elítélték azt a tömeggyilkosság-sorozatot, ami jelenleg a Fülöp-szigeteken zajlik.

A statisztikákból látni azt is, hogy bár a világ nagy részén az elmúlt évtizedben a büntetőintézkedések voltak jelen, a drogfogyasztás mértéke egyáltalán nem csökkent.

Dreifuss szerint a politikusoknak látniuk kéne, hogy a dekriminalizáció a racionális megoldás, ugyanakkor aggódik amiatt, hogy a világszerte tapasztalt jobboldali-populista fordulat ellene hathat ennek a folyamatnak.

Ugyanakkor pont az Egyesült Államokból látni azt is, hogy miközben a választók megszavazták Donald Trumpot a következő elnöknek, párhuzamosan újabb államokban legalizálták a marihuána-fogyasztást. A bizottság tagjai szerint azért, mert az emberek megértették, nincs értelme, hogy az állam beavatkozzon több millió ember magánéletébe, amíg azok senkinek nem ártanak.

forrás