Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Lelőhelyjegyzék

Könyvtárunk már az 1960-as évek óta állítja össze az orvosi könyvtárakban elérhető folyóiratok jegyzékét. Az első évtizedekben nyomtatott formában jelentettük meg.

Ma már adatbázisban lehet ezekhez az információkhoz hozzáférni, 2002-ig visszamenőleg.

https://lelo.aeek.hu

lelo

Minden év elején kolléganőnk Demeter Jutka (demeter.judit@aeek.hu) megkeresi az orvosi/egészségügyi könyvtárban dolgozó könyvtárosokat és kéri őket, hogy küldjék el adataikat az adatbázis számára. Ez idén is így van, ezért is választottuk a hónap aktualitásának a Lelőhelyjegyzék témakörét.

Miért is jó ez nekünk?

  • aktív kapcsolattartás, egymásra figyelés, „egymásról tudás”
  • olyan könyvtárak adatai is elérhetőek, melyeket az NPA és az ODR nem tartalmaz
  • igény szerint naprakésszé tehető, csak egy e-mail kérdése
  • a hazai és külföldi folyóiratok adatai mellett a könyvtár, könyvtáros elérhetőségi adatai is frissülnek

Minden magyarországi, orvos/egészségügyi folyóirat-lelőhely információ egy helyen. Ehhez kérjük a könyvtáros kollégáinktól idén is a folyóirat adataik és a változások elküldését. Mindannyiunk munkáját segíti, ha pontos információk találhatók az adatbázisban.

 

 

További lelőhelyjegyzékek

Külföldi folyóiratok esetében: Nemzeti Periodika Adatbázis. Közismert nevén: NPA

Még mindig elérhető az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) adatbázisai között, bár az adatbázis 2012-től már nem frissül (www.oszk.hu)

 

Az adatok beépültek az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerbe (ODR) www.odrportal.hu. Ha folyóiratot keres az olvasó/könyvtáros az ODR-ben, megtalálhatja a folyóirat lelőhelyeit is.

Az ODR-ben korábbiakban is voltak folyóirat adatok, de csak azon könyvtárak esetében, melyek a katalógusukban rögzítették a folyóirataikat is. Ezek az adatok kibővültek az NPA adataival.

Ami a legnagyobb előnye: minden ODR-ben regisztrált könyvtár maga szerkesztheti a folyóiratainak adatait. Így naprakész, valós információkat kaphatunk.

 

További segítség lehet a MATARKA (Magyar Tartalomjegyzékek Kereshető Adatbázisa) www.matarka.hu