Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


WHO-szakértő: A zikavírust képesek leszünk kontrollálni

WebOrvos 2016.02.20.

A Zika-vírus, amely a gyanú szerint kisfejűséget okoz a megfertőzött babáknál, világszerte a címlapokon szerepelt az elmúlt hetekben.

A környezetvédelmi szakbizottság tagjai az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőivel vitatták meg a vírus terjedését és a szükséges lépéseket szerdán. A meghallgatást követően beszélgetett az EP sajtóirodája Roberto Bertollinivel, a WHO szakértőjével, aki szerint a zikavírus „gyenge”, és képesek vagyunk kontrollálni – írja az index.hu portálja, amely közli a WHO-szakértővel készített interjút.

– A zikavírus 1947 óta ismert, hogyan lehetséges, hogy eddig nem fejlesztették ki a vírus elleni védőoltást?

– Ez a vírus egy azok közül, amelyeket ismerünk, de nincs ellene védőoltás, mert csak egy meghatározott területre korlátozódik, vagy nem jelentős mértékű, mint ahogyan a zikavírus sem. Csak nemrég, a Francia Polinézia szigetein 2013-2014-ben tapasztalt kisfejűség néhány esete kapcsán kezdtünk el felfigyelni rá. Mára a helyzet súlyosabbá vált és erős a nyomás a közvélemény és a kormányok részéről, hogy fejlesszünk ki egy oltóanyagot.

– Mennyi időbe telik egy ilyen vakcina kifejlesztése és mi garantálja, hogy hatásos lesz?

– Valószínű, hogy hatásos lesz. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk az ebola kapcsán és egy csaknem végleges ebola elleni oltást fejlesztettünk ki nagyon rövid idő alatt. Jó esélyünk van rá, hogy legalább egy előzetes vakcinát kifejlesszünk a következő 15-18 hónapban tervezett kísérletekhez.

– Van rá esély, hogy a vírus Európában is megjelenik? Mi a legjobb, illetve a legrosszabb forgatókönyv?

– A legrosszabb forgatókönyv az, hogy a vírust terjesztő szúnyog Európában is megjelenik és elkezdi terjeszteni a betegséget. Eggyel kevésbé rossz forgatókönyv, hogy a már Dél-Európa néhány országában honos szúnyogok kezdik terjeszteni a betegséget.

forrás: http://www.weborvos.hu/lapszemle/who_szakerto_a_zikavirust_kepesek/229479/