Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Nagyobb szerephez jut-e a magánszektor a kórházi ellátásban?

 ke302

Molinuevo, Daniel : Delivering hospital services : A greater role for the private sector? . — Luxembourg : Publications Office of the European Union, 2017. — 72 p. (L.sz.: E239 [E/2017/01])

hole

Az utóbbi 10 évben nemzetközi viszonylatban jelentős mértékben nőtt a magánszektorhoz tartozó profit-orientált kórházak száma, ugyanakkor csökkenés mutatkozott az állami intézményeknél. Ezt a tendenciát az előző évtized végén bekövetkezett gazdasági válság is fokozta, mely az állami kórházak bezárása mellett új lehetőségeket teremtett a magán szféra számára.

Az Eurofound (az Élet- és Munkakörülmények Javítására létrehozott Európai Alapítvány) jelentése 2015-2016-os kutatási eredményekre támaszkodva tekinti át az Európai Unió térségében a magán szektornak a kórházi ellátás biztosításában játszott szerepét, és vizsgálja a privát szolgáltatók fokozottabb fellépésének a szolgáltatások minőségére, elérhetőségére és hatékonyságára gyakorolt hatását. Miközben feltérképezi az Európa-szerte nyújtott magán egészségügyi ellátást és ismerteti az ezzel kapcsolatos szakértői véleményeket, egyben áttekintést nyújt a privát szolgáltatásokat ösztönző tényezőkről, és elemzést közöl a magánellátásnak az állami szektor tevékenységére gyakorolt hatásáról.