Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Gyakorlati útmutató a méhnyakrák kialakulásának átfogó kontrollálásához

 ke302

World Health Organization (Geneva) (CHE) (közread.) : Comprehensive cervical cancer control : a guide to essential practice . — Geneva : World Health Organization, 2014. — 408 p. (L.sz.: WE1184 [DVD/WHO/2014/47])

hole

A méhnyakrák az egyike a nők egészségét leginkább veszélyeztető betegségeknek. Az utóbbi időben a daganatos betegség előfordulása a fejlettebb országokban a szűréseknek és a kezelési programoknak tulajdoníthatóan csökkent, ugyanakkor a fejlődő országokban nőtt vagy stagnált. Sürgős fellépés hiányában igen nagy a kockázata annak, hogy az elkövetkező tíz év során a betegség okozta mortalitás közel 25%-kal nő.

A méhnyakrák kialakulásának átfogó kontrollálásáról előzőleg 2006-ban megjelent dokumentum aktualizálásaként kiadott ismertető széles körű tájékoztatást nyújt a méhnyakrák megelőzését és kezelését ellátó egészségügyi szolgáltatásokról. A 2006-os kiadás fejezetei két új fejezettel – a méhnyakrák megelőzésére és kontrollálására irányuló programok tervezéséhez segítséget nyújtó és a HPV vakcinációról szóló résszel – egészültek ki, és a dokumentum mindenegyes fejezetét frissítették. A könyv anyaga útmutatást kíván nyújtani az új technológiai fejlesztésekhez és stratégiákhoz, melyek a preventív szolgáltatások hozzáférhetőbbé tételével járulnak hozzá a méhnyakrák átfogó kontroll alatt tartásához.