Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


EU drug markets – Impact of COVID-19

 ke302

EU drug markets – Impact of COVID-19. – Luxembourg : Publications Office of the European Union, 2020. — 31 p. KE 371

A COVID-19 hatása az Európai Unió drogpiacaira

Napjainkban a COVID-19 pandémia világszerte komoly hatást gyakorol az emberek életvezetésére, és drámai csökkenést idéz elő gazdasági vonatkozásban. Ez a trend viszont nem érzékelhető a nemzetközi drogkereskedelemben.

A dokumentum, mely a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Europol közös kiadványa, a pandémia által gyakorolt hatást elemzi a föbb drogtípusok piacára (kannabisz, heroin, kokain, amfetaminok, NPS) a keresletre, kínálatra, a szerek kereskedelmére és elérhetőségére. Emelkedett díjtételeket, helyi áruhiányt és némely drog esetében az összetétel változását jelzi, ugyanakkor megállapítja, hogy a veszélyhelyzetben sem csökkennek a drogkereskedelemben jelentkező erőszakos cselekmények.

A kábítószerpiacok a járványok idején is rendkívül nagy profitot képeznek, és az illegális szerek lefoglalása  néhány EU tagállamban, a 2020-as év első felében nagyobb volumenű volt, mint az előző évek hasonló hónapjaiban.

A kiadvány megállapításaival minden eddiginél fokozottabban kívánja ösztönözni azokat az intézkedéseket, melyek a járványhelyzetből való felépülés idején is döntően előmozdítják az erős és hatékony nemzetközi joggyakorlatot.