Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja – 2019. június 26.

A kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet

2019. június 25. 8:00 (Népegészségügyi Főosztály) forrás:Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) közgyűlés 1987. évi határozata alapján az 1988. évtől kezdődően, június 26-án tartják a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját. A kezdeményezés célja az illegális drogkereskedelem elleni harc, valamint a kábítószer-fogyasztás veszélyeire való figyelemfelhívás.

A 2019. évi világnapi kábítószer-ellenes kampány szlogenje: „Egészség az igazságszolgáltatásért. Igazságszolgáltatás az egészségért”. Az idei téma rávilágít arra, hogy az igazságosság és az egészség ugyanazon érme két oldala, amikor a kábítószer-probléma kezelésével foglalkozunk. A kábítószerpiac jelentősen átalakult, az új pszichoaktív szerek megjelenése hatással van az egész kábítószer-helyzetre Európában. A drogproblémára való hatékony válaszadáshoz elengedhetetlenül fontosak az egészségügy és a szociális szolgálatok inkluzív és elszámoltatható intézményei és a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezmények, valamint a büntető igazságszolgáltatás.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) adatai szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, ami évente kétszázezer ember halálát okozza. Az Európai Unió területén becslések szerint 25-30 millió európai fogyaszt valamilyen tiltott drogot – leggyakrabban cannabist. A drogfogyasztás okozta probléma a fiatalabb korosztályok körében a legsúlyosabb, de egyre aggasztóbb az idősebbek között is. 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében. A Drog Fókuszpont által publikált legfrissebb adatok alapján Magyarországon a 18-64 éves népességben minden tízedik (9,9%), a 18-34 éves fiatal felnőtt populációban csaknem minden ötödik személy (17,7%) fogyasztott az élete során valamilyen tiltott drogot. A 2015-ben végzett ESPAD kutatássorozat hatodik felmérés során megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot. A fiúk 25,9%-a, a lányoknak pedig 27,6%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tízedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot.

A 2013-2020. terjedő időszakra vonatkozó Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmezése szerint elsősorban az egészségközpontú szemlélet érvényesülésétől, a tiszta tudat és a józanságot képviselő életmodellek elterjedésétől, valamint a korszerű bűnmegelőzési eszközök együttes használatától várható egy olyan társas környezet kifejlődése, amelyben jelentősen kisebb a legkülönbözőbb függőségi, illetve a lelki egészséget és az életvezetést negatívan érintő problémák kialakulásának lehetősége. A kábítószer-fogyasztás és az azzal történő kereskedelem ellen leginkább a közösségépítéssel lehet küzdeni. A kábítószer-probléma kezelésével foglalkozó szakemberek célravezető megoldásként az egészségfejlesztő megközelítést helyezik előtérben, amelynek lényege az egészség és az egészséget támogató folyamatok, az ezekhez vezető személyes, közösségi, környezeti feltételek erősítése.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a drogproblémával küzdők és azok hozzátartozói a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától (4400 Nyíregyháza, Árok u. 41.; Tel.: 06-42-501-801), a Drogambulancia (4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 62.; Tel.: 06-42-599-700) szakembereitől, valamint a drogprobléma kezelésével foglalkozó civil és egyéb szervezetektől kérhetnek szakszerű segítséget.

A 2019. évi kábítószer-ellenes kampány szellemiségéhez csatlakozva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya arra ösztönzi a megye lakosságát, hogy értékként tekintsenek az egészségre, s annak megtartása érdekében tagadják meg mindennemű kábítószer fogyasztását.

Könyvtárunk kiegészítése:

Hivatkozott dokumentumok linkjei:

World Drug Day 2019

World Drug Report 2018

Hungary, Country Drug Report 2019

ESPAD Report 2015

EU Drug Strategie (2013-20)