Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A súlyos áradások által előidézett egészségügyi kockázatok kezelése a WHO Európai Régiójában

 ke302

WHO Regional Office for Europe (közread.) : Flooding : Managing Health Risks in the WHO European Region . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2017. — 91 p. (L.sz.: WE1216 [DVD/WHO/2017/29])

Az utóbbi 20 évben a WHO Európai Régiójához tartozó 53 ország közül 49-ben következtek be súlyos áradások, és ezek több mint 2000 esetben vezettek halálra és különféle egészségi problémákra. A természeti katasztrófák bekövetkezése miatt az egészségügyi intézmények szintén kárt szenvedtek, a lakosoknak sok esetben el kellett hagyniuk lakóhelyüket, és rendkívül magas kiadással járó (becslések szerint mintegy 70 milliárd €-ra tehető) anyagi veszteség jelentkezett.
A régió országaiban végzett felmérés rávilágított az árvízhelyzet egészségügyi kihatásainak megelőzésében mutatkozó hiányosságokra, illetve a prevenciót előtérbe helyező stratégiák vagy akciótervek potenciális elérhetőségére. A vizsgálatok is alátámasztják, hogy az egészségügyi következmények kivédéséhez alapvetően szükséges a szektorközi koordináció intenzívebbé tétele. A dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg a lakosság egészségének védelmére, és az intézkedések csoportosítását javasolja az árvízveszély megelőzése, az erre való felkészültség, a válaszlépések és a helyreállítási munkálatok szerint. Az áradások okozta specifikus egészségügyi kockázatok kezeléséhez a kiadvány kiindulásként a legkülönbözőbb egészségügyi kockázatokkal foglalkozó általános stratégiák, tervek és intézkedések alapul vételét javasolja.