Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Stratégiai tervezés az egészségügy kulturális hátterének figyelembevételével

 ke302

Napier, A David : Culture matters : using a cultural contexts of health approach to enhance policy-making . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2017. — 54 p. (L.sz.: WE1196 [DVD/WH/2017/10])

hole

A WHO szakértői csoportja által készített stratégiai ismertető egy, az egészség és a jóllét kulturális hátterével foglalkozó szélesebb körű projekt részét képezi, melynek témájához az „Egészséget 2020-ra” egészségpolitikai program és a „Fenntartható Fejlődés 2030-ig” szóló programja nyújtott kiindulást, és ami a kultúra és az egészség közötti kapcsolat egyre jobb felismerését jelzi a döntéshozók és a nagyközönség által.
A három kulcsfontosságú népegészségügyi terület – táplálkozás, migráció és a környezet – tanulmányozása rámutat, hogy a kulturális vonatkozások ismerete alapvető feltétele az egészségügyi stratégiák egyre hatékonyabbá és méltányosabbá tételének. E szerint a népegészségüggyel kapcsolatos társadalomtudományi eredmények figyelemmel kísérése igen nagymértékben mozdíthatja elő az egészségügyi stratégiák sikerre vitelét.