Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód költségkihatásainak felmérése

 ke302

Candari, Christine Joy : Assessing the economic costs of unhealthy diets and low physical activity : An evidence review and proposed framework . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe : European Observatory on Health Systems and Policies, 2017. — 114 p. (L.sz.: WE1198 [DVD/WHO/2017/12])

hole

Az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód világszerte sok esetben vezet krónikus betegségre és egészségkárosodásra, viszont ezeknek a rizikó faktoroknak a költségkihatásai kevéssé ismertek.
A WHO-dokumentum által nyújtott áttekintés együttesen foglalkozik az életvitelben rejlő mindkét kockázati tényező által okozott gazdasági teherrel, és feltárja
– az erre irányuló vizsgálatok módszereiben és eredményeiben mutatkozó eltéréseket
– a gazdasági teher felmérésének komplexitását
– és azokat az eljárásokat, pl. a cukorbetegségre összpontosító vizsgálatokat, melyek révén jobban felmérhetőek a két életviteli tényező költségkihatásai.
Az értékelés szerint mind az egészségtelen étrend, mind a mozgásszegény életmód potenciálisan megnövekedett költségvonzatokra vezet, de az erre vonatkozó becslések igen eltérőek.
A WHO-tanulmány a vizsgált megközelítéseket alapul véve, egy konkrét betegségből – a 2-es típusú cukorbetegségből – kiinduló megközelítést alkalmaz az életviteli tényezők Európában jelentkező költségkihatásainak felméréséhez. Az ennek alapján készített előrejelzés szerint 2020-ra Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság vonatkozásában 883 millió € összkiadásra lesz tehető a két rizikófaktorral összefüggésbe hozható gazdasági teher.
A nemzetközi vizsgálatok tudományos bizonyítékait áttekintő dokumentum a cukorbetegségen alapuló megközelítést ajánlja a vizsgált élettani tényezők költségvonzatainak felméréséhez, eredményei rávilágítanak a két életviteli rizikó faktor gazdasági vonatkozásaira, és segítséget jelenthetnek a döntéshozók számára az egészséges étrend és a fizikai aktivitás előmozdítását prioritásként kezelő intézkedéseik meghozatalában.