Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Európai Egészségügyi Információs Portál

A WHO Európai Egészségügyi Információs Portálja (WHO European Health Information Gateway) friss fejlesztésnek köszönhetően ma már a nagyközönség számára is hozzáférhető. A megszűrt, hiteles egészségügyi információkat és adatokat olyan formátumban teszi elérhetővé, mellyel ezek megértése és összehasonlítása viszonylag könnyítetté válik, egyben visszakereshető is lesz.

A portál információkat gyűjt és szolgáltat a következő témakörökben:

fertőző betegségek, nem fertőző betegségek,betegségmegelőzés, környezet és egészség, az egészséget befolyásoló tényezők, egészségpolitika, egészségügyi rendszerek, egészség a különböző életszakaszokban.

Az egyes témákhoz összefoglaló helyzetkép kapcsolódik, továbbá a közölt információk között szerepel a szervezetek és projektek elérhetősége, bizonyítékok és bizonyítékokon alapuló gyakorlatok, szakpolitika és elemzések linkjei, statisztikai táblázatok, grafikonok, ábrák anyaga.

Az egészségügyi adatoknak ehhez a tárházához interaktív rész is tartozik, mely az „Egészség 2020” *program keretein belül működik.

*A WHO “Egészség 2020” elnevezésű egészségpolitikai programja azzal a célkitűzéssel indult útjára, hogy világszerte komoly előrehaladást érjen el az egészségi állapot javításában és a jóllét előmozdításában, az egészségügyi vonatkozású egyenlőtlenségek csökkentésében, valamint átfogó egészségügyi fedezetet biztosítson minden ember számára. A tudományos bizonyítékokon és szakértői véleményeken alapuló stratégiát a WHO Európai Régiójának mind az 53 tagállama elfogadta és sajátjának tekinti, és ez azért is rendkívül fontos, mert az európai kontinens sok olyan kihívással találja magát szemben, melyek hatást gyakorolnak az állampolgárok egészségi állapotára, és megoldásukhoz különböző elgondolásokat és fellépést igényelnek. A helyzetkép átfogó áttekintést nyújt a tagországoknak a stratégiai célok és indikátorok megvalósításában elért eredményeiről.

A portál anyaga folyamatosan bővül új, illetve a WHO/Europe adatbázisaiból nyert adatokkal. Mind e mellett, a Gateway adatokat tesz közzé a Health for All (Egészséget Mindenkinek) adatbázis indikátorairól, az „Egészség 2020” programhoz kapcsolódóan és a környezettel és egészségüggyel kapcsolatos indikátorokról.

Martin Weber (WHO Európai Regionális Iroda) véleménye szerint a Gateway abban különbözik a WHO/Europe weboldal többi adatforrásától, hogy alkalmazása révén lehetőség nyílik az adatok személyre szabására, az összehasonlításra és a pillanatnyi egészségügyi helyzet felmérésére, sőt ennek egy közösségi médiához való irányítására.

A Gateway-hez egy mobil applikáció is csatlakozik, mellyel a legfrissebb egészségügyi információk is elérhetőekké válnak telefonon vagy tablet-en.