In: Új Diéta. – 2016. 25. évf. 1. sz., p. 9-12. : ill.
A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás egészségügyi károsodásokra vezet, amelyek az elégtelen energia- és tápanyagfelvétel és a felszívódási zavarok mellett hozzájárulnak az alultápláltság (malnutríció) kialakulásához. A vizsgálat célja az alkoholfüggők táplálkozási szokásainak felmérése volt. A kutatást az 50-60 éves alkoholfüggő férfiak körében végeztük kérdőíves módszerrel, amelynek része volt egy validált élelmiszerfogyasztás-gyakorisági kérdőív (FFQ) is. A kapott eredmények összehasonlítása egy nemben és életkorban megegyező kontrollcsoporttal, valamint az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlással történt. A kutatás eredményeként elmondható, hogy az alkoholfüggők élelmiszer-választásánál döntő szempont az ár, s a könnyen hozzáférhető ételeket részesítik előnyben. Gyakrabban választanak kényelmi termékeket, konzerv készételt és gyorsételeket, de kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát fogyasztanak, mint az azonos korcsoportba tartozó, nem alkoholfüggő férfiak. A tej és tejtermékek fogyasztása, így a kalciumfelvétel egyik csoportnál sem éri el az ajánlottat. Energiafelvételük alkoholos italok nélkül nem éri el a szükségletüknek megfelelőt. Fehérje- és szénhidrátfelvételük kisebb, zsírfelvételük viszont nagyobb az ajánlottnál.