Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A WHO 12 pontja a rák megelőzéséhez

WebOrvos 2016.02.04.

Tizenkét új módszer, amelyek révén az emberek egészségesebb életmódra válthatnak.

Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában – a 2012-ben diagnosztizált új rákos esetek száma összesen 3,7 millió volt, míg ez a szám becslések szerint 2030-ra 25%-kal emelkedni fog, és eléri a 4,6 milliót.

A növekedés mögött részben az egyre nagyobb létszámú idősödő népesség, részben egy sor különböző tényező áll, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a túlsúlyosság és az elhízás terjedése, a munkahelyen vagy a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagoknak (pl. azbeszt, benzol, levegőszennyezés) való kitettség, sugárzás (pl. ultraibolya, környezeti radon), valamint bizonyos fertőzések (mint a hepatitisz B, a Helicobacter pylori vagy a humán papillomavírus fertőzés).

A WHO minden év február 4-én népszerűsíti azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a rák globális terhét. A „We can. I can.”, azaz „Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá” mottóval megrendezésre kerülő rákellenes világnap 2016-ban azt a kérdést járja körül, hogyan veheti ki mindenki – együtt és egyénenként – a részét a rák globális terhének csökkentéséből.

12 módszer a rák kockázatának csökkentésére

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) megjelentette cselekvési kódexének új kiadását – ebben olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket egyének tehetnek a rák megelőzéséért. A kormányzati politika és intézkedések támogatásával a kódex segíthet csökkenteni a rák előfordulását a Régióban.

A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és lendületet kaphat a rákmegelőzés. Becslések szerint Európában a rák okozta halálesetek mintegy fele elkerülhető lenne, ha mindenki követné a kódex ajánlásait.

1. Ne dohányozzon. Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket.
2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.
3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért.
4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve.
5. Táplálkozzon egészségesen:
– Egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt.
– Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat.
– Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.
6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket. A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.
7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot.
8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.
9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.
10. Nőknek:
Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.
Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket.
11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek)
Humán papillomavírus (HPV) (lányok).
12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: vastagbélrák (férfiak és nők) emlőrák (nők) méhnyakrák (nők)

Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit. A kódex első kiadása 1987-ben jelent meg, a 4. kiadás alapjául szolgáló tudományos munkát pedig nemrégiben tették közzé.

forrás: http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/a_who_12_pontja_a/229094/