Fenntartó


Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


JSTOR adatbázis

A JSTOR több tudományágat átfogó archív gyűjtemény, a világ több mint 13 000 iskolájában, egyetemén és intézményekben használt, lektorált tudományos folyóiratok, monográfiák, kutatási jelentések, valamint a könyvtárak speciális gyűjteményéből és archívumából származó elsődleges források találhatók.

A JSTOR több millió elsődleges forrást kínál támogatva a humán, társadalomtudományi és tudományok kutatását és oktatását.

JSTOR Life Sciences adatbázis

Retrospektív jellegű adatbázis, amely az élettudományok legfontosabb folyóiratainak legelső évfolyamaihoz, egyébként nehezen megszerezhető archív anyagához is hozzáférést biztosít (pl. British Medical Journal, 1844-es indulása óta).
Átfogó cikkeket tartalmaz általános tudomány, orvostudomány, ápolás, epidemiológia és a közegészségügy területéről.

Folyóiratok:

  • megbízható forrás: a JSTOR a kutatók kiindulópontja, és az egyik leggyakrabban használt platform
  • minőség: minden folyóiratnak meg kell felelnie a meghatározott kritériumoknak, és át kell mennie egy felülvizsgálati folyamaton ahhoz, hogy csatlakozhasson az adatbázishoz. Ez magában foglalja a folyóiratok rangsorolását, kutatási és hivatkozási adatok vizsgálatát.
  • lefedettség: a folyóiratok teljes archiválását tartalmazza, valamint biztosítja azokat véglegesen az olvasók számára.

Könyvek: a JSTOR szorosan együttműködik könyvtárosokkal, kiadókkal és tudósokkal a fejlesztés érdekében. A teljes adatbázis több mint 120 000 e-könyvet tartalmaz, 300 neves tudományos kiadótól.

Nyílt hozzáférésű (open access) dokumentumok: az adatbázisban több ezer folyóiratcikk és könyv is megtalálható amely előfizetés nélkül hozzáférhető.
Előnye a könnyű és egyszerű használat. A felhasználóknak nem kell regisztrálniuk vagy bejelentkezniük, nincsenek korlátozások a dokumentumok letöltésére vagy nyomtatására vonatkozóan.

Nyílt kutatási jelentések: Ezek a kiadványok mindenki számára szabadon hozzáférhetők a JSTOR-on, minden hónapban frissítik azokat.
A témakörök közé tartozik például: klímaváltozás, kiberbiztonság, mesterséges intelligencia, nemek közötti egyenlőség, távoktatás, valamint különféle közegészségügyi kérdések, köztük a COVID -19. Ezek a tanulmányok, tájékoztatók, jelentések nem lektoráltak.

Az adatbázishoz intézményen belül IP-alapú hozzáférést, beiratkozott olvasóknak távoli hozzáférést tudunk biztosítani.

https://jstor.org/