Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A kannabisz-politikák változásának monitorozása és értékelése az amerikai helyzetkép alapján

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja (EMCDDA) fő célkitűzésének tekinti, hogy Európa-szerte objektív módon, egyben tudományos bizonyítékokra támaszkodva mozdítsa elő a kábítószerekkel kapcsolatos stratégiaalkotás gyakorlatát. Ennek érdekében kiadványsorozatot indított a gyorsan változó terület komplex kérdéseinek áttekintésére.

Így egy 2018 decemberi dokumentum után, mely a kannabisz és a kannabinoidok orvosi célú alkalmazásáról tudósított, a sorozat legújabb tagjaként 2020 januárjában megjelent kiadvány az aktuális amerikai helyzetkép alapján nyújt tájékoztatást a kannabisz rekreációs célú alkalmazását újabban a kontinens bizonyos területein – az USA tíz államában, Kanadában és Uruguayban – felnőttek számára lehetővé tevő jogalkotásról.

A liberalizálódó gyakorlat és következményei elemzésére és előzetes értékeléseik tudományos eredményeinek közzétételére az EMCDDA felkérte a RAND kutatóintézetet és kábítószerpolitikával foglalkozó kutatóközpontját.

A kutatások jelenlegi állása egyelőre szkepticizmusra ad okot, és nem teszi lehetővé az amerikai kontinens kábítószerhelyzetében jelentkező változások kihatásainak egyértelmű előrejelzését. A kiadvány ugyan részletes összegzést ad az ez idő szerint rendelkezésre álló eredményekről, de mivel folytonosan változó területről van szó, így az EMCDDA további kutatásokat folytat annak érdekében, hogy a tájékozódást segítő anyagaival megfelelő kiindulást nyújtson a kérdéskör európai megvitatásához.

A könyvajánló Lux Lilla készítette.

forrás: Monitoring and evaluating changes in cannabis policies: insights from the Americas