Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Kábítószer-függőségre visszavezethető halált okozó bűncselekmények Európában: EMCDDA áttekintés

 ke302

European Monitoring Centre Drugs and Drug Addiction (Lisszabon) : Drug-related homicide in Europe: a first review of the data and literature : EMCDDA papers . — Luxembourg : Publications Office of the European Union, 2018. — 53 p. (L.sz.: KE351 [KAB/2018/03])

A Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) indikátor-fejlesztő programja keretében kiterjesztette monitorozó tevékenységét a kábítószer-függőséggel kapcsolatba hozható halált okozó bűncselekményekre (DRH) is.
A dokumentum először az egyes országok adatforrásait tekinti át, ezt EU-szintű elemzés követi a nemzetközi adatforrások alapján, végül nemzetközi összehasonlítás ad átfogó képet a régiókról és az országokról. A projektben részt vevő országok közül mintegy tíz ország folytat szisztematikus adatkezelést a DRH-król, de az elérhető adatok nagy eltéréseket mutatnak országokon belül és nemzetközi szinten is. A DRH monitorozása szempontjából akadályozó tényező lehet az adatok hiánya, az adatok részleges hiányosságai, az összehasonlítás nehezítettsége és az adatok minőségével kapcsolatban jelentkező fenntartások.
A monitorozás nehezítettségének feloldására vezető megoldást – az ajánlások szerint – a fogalmak jelölésére szolgáló definíciók egységessé tétele, illetve ezek EMCDDA-rendszerbe való integrálása jelentheti.