Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


A dohányzás visszafogására irányuló intézkedések a WHO Európai Régiójában, 2017-ben

 ke302

Taking stock : Tobacco control in the WHO European Region in 2017 . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2017. — 36 p. (L.sz.: WE1210 [DVD/WHO/2017/23])

A dohányzás, mint egészségkárosító tényező, nemcsak a WHO Európai Régiójában, hanem világviszonylatban is komoly veszélyt jelent minden ember egészségére, és e mellett fokozott kockázatot jelent a legsérülékenyebb lakossági csoportok számára. A jelenlegi trendek szerint az egészségi ártalmat kiváltó szokás nem csökken a nemzetközi szinten kitűzött célok szerinti mértékben, amelyhez a Dohányzás Visszafogását Szorgalmazó Keretegyezmény ajánlásai szolgáltattak kiindulási alapot.
Dohányfüstmentes társadalomnak az tekinthető, melyben a felnőtt lakosoknak csak kevesebb, mint 5%-a dohányzik. A jelentés a WHO Európai Régiója viszonylatában tekinti át a dohányzás világhelyzetéről 2017-ben közölt legfrissebb adatokat, átfutja a globális helyzetről 2008 óta kiadott jelentéseket kiemelve az Európai Régióban a dohányzás csökkentését szolgáló MPOWER csomagterv kiadása óta tett előrelépéseket, és értékelést ad arról, hogy milyen előrehaladást sikerült elérni a Dohányzás Visszafogását Szorgalmazó Keretegyezmény 2015-2025-ös időszakra szóló ajánlásainak ütemezésében és megvalósításában.