Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A szexuálisan molesztált gyermekek és serdülőkorúak problémáinak kezelése a WHO klinikai irányelvei alapján

 ke302

Responding to children and adolescents who have been sexually abused : WHO clinical guidelines . — Geneva : World Health Organization, 2017. — 86 p. (L.sz.: WE1208 [DVD/WHO/2017/21])

hole

A gyermekek és a serdülőkorúak szexuális abúzusa súlyos jogsértés és világméretű népegészségügyi probléma. Az egészségügyi szakemberek számára különösen fontos feladat – egyedülálló helyzetükből fakadóan – hogy kellő empátiával kezeljék az ilyen traumán átesett gyermekeket és fiatalkorúakat, akiknek rendkívül hosszú időbe telhet a rehabilitációja.
A WHO – válaszul a szexuálisan molesztált gyermekek és serdülőkorúak problémáira – 2014-ben kiadott irányelveit aktualizálva új klinikai irányelveket adott ki, melyek révén a fiatalokkal első vonalban kapcsolatba kerülő egészségügyi szakemberek (általános orvosok, ápolónők, gyermekgyógyászok, gyermeknőgyógyászok) számára fogalmaz meg olyan tudományos evidencián alapuló ajánlásokat, melyek megvalósítása, korlátozott anyagi erőforrások mellett sem jelenthet gondot.
Az irányelvekben kiemelt szerepet kap az érintettek biztonságérzetének erősítése, választási lehetőségeik bővítése, valamint kívánságaik és önállóságuk tiszteletben tartása. A dokumentum ajánlásai módszertani támogatást nyújtanak a zaklatást elszenvedettek mentálhigiénés ellátásához, az anamnézis diszkrét felvételéhez, a vizsgálatok lefolytatásához és dokumentálásához.
A dokumentum összesített formában tartalmazza az irányelveket, az ajánlásokat és a jó gyakorlatra vezető indítványokat. Az útmutatás előreláthatólag 7-10 éven belül jelenik meg ismételten aktualizált formában, és ehhez a WHO örömmel fogadja az irányelvekbe foglalandó további témakörökre vonatkozó javaslatokat.