Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Az Egészségügyi Világszervezet 2017-es statisztikai jelentése

 ke302

World Health Organization (Geneva) (CHE) (közread. ) : World Health Statistics 2017 : Monitoring health for the SDGs . — Geneva : World Health Organization, 2017. — 116 p. (L.sz.: WE1201 [DVD/WHO/2017/15])

hole

Az Egészségügyi Világszervezet évente ad ki statisztikai jelentést 194 tagországának aktuális helyzetéről. A jelentéssorozat legújabb tagja a „World Health Statistics 2017” a célkitűzések megvalósításához releváns indikátorok összegyűjtésével elsősorban a fenntartható fejlesztési célok (SDG-k) egészségügyi vonatkozásaira összpontosít.
A 2017-es kiadvány három részből áll:
Az első rész a WHO által az egészségügyi rendszerek optimalizálására és az egészség érdekében hozandó intézkedések elősegítésére ajánlott hat cselekvési irányt ismerteti. A hat cselekvési irány a következő:
– az érintettek széles körét bevonó szektorközi együttműködés
– átfogó egészségügyi fedezet biztosítása a megszilárduló egészségügyi rendszerek által
– az emberi jogok tiszteletben tartása és az esélyegyenlőség biztosítása
– a finanszírozással járó teherviselés enyhítése
– innovációra vezető tudományos kutatás
– az SDG-k megvalósulásának monitorozása és értékelése
A második rész a kiválasztott egészségügyi indikátorok alkalmazásával globális és regionális szintű helyzetjelentést nyújt a 2017-es év elején elérhető adatok alapján.
A harmadik rész az egy vagy több cselekvési irány alkalmazása mentén elért eredményeket ismerteti az ilyen jellegű sikereikről beszámoló országok tapasztalatain keresztül, de jelzi azt is, hogy a fenntartható fejlesztési célok elérése még további erőfeszítéseket igényel.