Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


A Magyarországon bevezetett népegészségügyi termékadó hatásának értékelése

 ke302

Assessment of the impact of a public health product tax : Final report, Budapest, November 2015 . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2016. — 30 p. (L.sz.: WE1193 [DVD/WHO/2016/048])

hole

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Élelmezés és Táplálkozástudományi Főigazgatósága kétéves együttműködési megállapodás keretében folytatott hatásvizsgálatot az országban bevezetett népegészségügyi termékadóval kapcsolatban a WHO Európai Regionális Irodájának támogatásával. A népegészségügyi termékadó (PHPT) egészség- és szociálpolitikai hatását az intézkedés bevezetése után eltelt négy év után az „Egészséges Magyarország 2014-2020” országos egészségügyi ágazati stratégia által kijelölt feladatként értékelték.

A vizsgálat eredményeiből kitűnt, hogy a PHPT-nek tulajdoníthatóan tartósan csökkent a céltermékek fogyasztása, javult a lakosság egészségügyi tájékozottsága, megváltoztak a fogyasztási szokások (ebben szerepet játszott a testsúly és a társadalmi-gazdasági státusz is), és minthogy a PHPT jelentős adóbevételt generált, lehetőség nyílt a bérek emelésére az egészségügyben.

A WHO ajánlása szerint, az egészséges termékek fogyasztásának előmozdítására – egyes élelmiszerek termékadóval való visszaszorítása mellett – célszerű ártámogatást is alkalmazni az egészséges élelmiszerekre, különösen a gyümölcsökre és a zöldségekre.