Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Közlekedés-biztonsággal kapcsolatos tények és átfogó helyzet Európában – 2015-ös jelentés

Jackisch, Josephine : European facts and the Global status report on road safety 2015 . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2015. — 21 p. (L.sz.: WE1127 [DVD/WHO/2015/34])

hole

2013-ban, közel 85 ezer haláleset fordult elő közúti baleset következtében a WHO Európai Régiójában. Bár ez a regionális mortalitási ráta a WHO régiók hasonló statisztikái között európai viszonylatban a legalacsonyabb, a közutakon bekövetkező halálesetek száma országos szinten nagy eltéréseket mutat.

A kiadvány áttekinti az egyes országok rizikófaktorokat pl. gyorshajtás, alkoholos befolyásoltság, biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, stb. szankcionáló jogalkotását és gyakorlatát. Az értékelések szerint sok ország joggyakorlatában szigorítások vezetnének a közlekedés biztonságának fokozására, egyben az utazóközönség együttműködési készségének előmozdítása az előírások jobb betartására (pl. biztonsági öv vagy gyermekülés használata) szintén jelentősen csökkentené a balesetek előfordulását. Komoly eredményre vezetne a járművek és az úthálózat megfelelő karbantartása, illetve az autóhasználat alternatívájaként is megjelenő aktív életmód, fizikai aktivitás ösztönzése.

A vizsgálatok tanúsága szerint biztonságra vezető rendszerszintű megközelítések, és régió-szerte összehangolt stratégiák szükségesek a közutakon közlekedők egészségének védelmében.
Teljes szöveg