Veszélyes kombináció: cigaretta és e-cigaretta / Budai Marianna

A dohányzásról való leszokás részeként a „részben” e-cigarettára való áttérés jelentősebben károsíthatja a tüdőt, mintha csak hagyományos cigarettával pöfékelnének.

Az e-cigaretta rövid távon káros az egészségre

Az utóbbi időszakban a figyelem az e-cigarettákhoz társuló légzőszervi megbetegedésekre, az ún. EVALI (E-cigarette, or Vaping product use Associated Lung Injury illnesses) betűszóval jelölt akut károsodásra fókuszált. Az EVALI kiváltó oka azonban továbbra is ismeretlen.

A hosszú távú károsodások sem zárhatók ki

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az e-cigaretta hosszú távon is káros hatással lehet az egészségre, bár egyelőre még csak döntően állatkísérletes adatok támasztják alá azt, hogy az e-cigaretta gőze károsítja a tüdőfunkciót. Mindezért elsősorban a formaldehiddel rokon vegyület, az akrolein tehető felelőssé, ami az e-cigarettákban alkalmazott propilénglikol és glicerin hevítése során keletkezik.

Az USA-ban a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a gyógyszerügyi hatóság (FDA) által 2013-ban kezdeményezett PATH-vizsgálat (Population Assessment of Tobacco and Health) célja az volt, hogy számszerűsítse a dohányzás, illetve az e-cigarettázás jelentette kockázatokat.

A legkockázatosabb a kétféle cigaretta kombinálása

Mintegy 49000 amerikai lakos (12 évnél idősebbek) dohányzási szokásainak és egészségi állapotának a megismeréséből kiderült, hogy 2013/14-ben a megkérdezettek 5,5 százaléka használt e-cigarettát, illetve 12,2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy korábban már élt az e-cigarettával.

Fotó: 123rf

Fotó: 123rf

A pár évvel későbbi megkérdezések során kiderült, hogy a korábbi e-cigaretta használat fokozza annak a rizikóját, hogy a későbbiekben légúti megbetegedések alakuljanak ki. Míg a korábban e-cigarettázóknál ez a kockázat 1,31-szeres volt, addig a 2013/14-es megkérdezéskor e-cigarettázóknál 1,29-szeres – a nem dohányzókkal összehasonlítva. Az e-cigarettázás azonban még mindig kisebb kockázatot jelentett a hosszú távú légúti megbetegedések szempontjából, mint a hagyományos cigaretta szívása, ami – a nem dohányzókkal összehasonlításban – 2,56-szoros rizikónövekedést hordozott.  

A leginkább kockázatosnak az bizonyult, ha valaki egyidejűleg hagyományos és e-cigarettát is használt,- ekkor a rizikónövekedés 3,04-szeres volt. Ez a kétféle cigarettázás jelentette kockázatok szorzataként fogható fel, mivel 2,56*1,29 = 3,30.

Veszélyes a hagyományos cigi melletti e-cigarettázás

A PATH-vizsgálat által feltárt mindennapi gyakorlat szerint az e-cigaretta használók kevesebb, mint 10 százaléka hagyta abba teljes mértékben a hagyományos cigarettával való füstölgést, mikor „rászokott” az e-cigarettára. Azaz, nagyon gyakori, hogy az emberek nem a régimódi dohányzás helyett, hanem a mellett nyúlnak az e-cigarettáért. Miközben, a vizsgálat egyik tanulsága az, hogy a klasszikus cigarettázás részben e-cigarettával való helyettesítése hosszú távon károsabb, mintha semmilyen leszokó lépést nem tett volna a leszokni vágyó.

(Forrás: Pharmaonline ) (Eredeti fForrás: Am. J. Prev. Med.)