Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


A Negatív Gyermekkori Élmények összefüggései a felnőttkori szerhasználattal / Matuszka Balázs

In: Védőnő, 2019, 29 (5) 18-20

Gyermekkori negatív élmények (Adverse Childhood Experiences International Questionnaire – ACE IQ)

1. Szülő vagy más felnőtt a háztartásból gyakran vagy nagyon gyakran… ráordibált önre, sértegette, lealázta vagy megalázta, vagy oly módon viselkedett, hogy attól félt, hogy fizikailag bántalmazni fogja?

2. Szülő vagy más felnőtt a háztartásból gyakran vagy nagyon gyakran… ellökte, megragadta, megverte, vagy megdobta valamivel? Vagy előfordult-e, hogy annyira megverte, hogy kék-zöld foltok vagy sebek keletkeztek?

3. Előfordult-e, hogy felnőtt vagy 5 évvel idősebb személy szexuális módon ölelgette vagy érintette? Vagy megpróbálta vagy megtette a szájával, végbélbe vagy hüvelybe történő közösülést?

4. Gyakran vagy nagyon gyakran érezte azt, hogy …senki a családban nem szereti, illetve senki sem tartja különlegesnek vagy értékesnek? Vagy a családtagok nem gondoskodtak egymásról, nem voltak közel egymáshoz, illetve nem támogatták egymást?

5. Gyakran vagy nagyon gyakran érezte azt, hogy… nem kap eleget enni, koszos ruhákban kell járjon, és senki sem védi meg? Vagy a szülei túl részegek vagy bedrogozottak voltak ahhoz, hogy gondoskodjanak önről vagy hogy szükség esetén orvoshoz vigyék?

6. Szülei különváltak vagy elváltak?

7. Édesanyját vagy mostohaanyját: gyakran vagy nagyon gyakran ellökték, megragadták, megütötték, vagy megdobták valamivel? Vagy időnként, gyakran, vagy nagyon gyakran rúgták, megverték, ököllel mentek neki, vagy kemény tárggyal megütötték? Vagy előfordult-e egyáltalán, hogy perceken át verték vagy késsel vagy fegyverrel fenyegették?

8. Élt-e együtt olyannal, aki alkoholproblémákkal küzdött, alkoholista vagy kábítószer-élvező volt?

9. Volt-e a háztartásban depressziós vagy elmebeteg személy, illetve olyan, aki öngyilkosságot kísérelt meg?

10. Volt-e valaki a háztartásból, aki börtönbe került?

A szakirodalmi adatok fényében megállapítandó az a tény, miszerint mind a legális, mind pedig az illegális szerek problémás használatának felnőttkori kialakulása jelentős összefüggésben áll az elszenvedett negatív gyermekkori élményekkel. A gyermekkorban átélt negatív hatások a felnőttkori szenvedélyproblémák jelentős rizikótényezőjének tekinthetők azáltal, hogy biológiai, pszichológiai és szociális értelemben egyaránt sérülékennyé teszi az azokat elszenvedő személyeket a későbbi szenvedélyprobléma kialakulására. Azonban megelőzhető hogy ezen hatások nyomán kialakuló kóros magatartásformák betegségekhez vezessenek.

A teljes cikk könyvtárunkban megtalálható.