Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Megkezdődött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottsága 69. ülésszaka

Koppenhága ad otthont 2019. szeptember 16-19. között a WHO európai regionális bizottsága éves találkozójának. A magyar delegációt az eseményen Prof. Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezeti. A Regionális Bizottság zárt ülésén választják meg a nemrégiben a WHO főigazgató-helyettesévé kinevezett Jakab Zsuzsanna helyét átvevő új regionális igazgatót.

A magas szintű delegációk részvételével zajló esemény a WHO védnöke, Mária dán koronahercegnő; a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, illetve Dr. Jakab Zsuzsanna leköszönő regionális igazgató beszédével kezdődött, akik az Egészségügyi Világszervezet, illetve az Európai Régió eredményeit méltatták.

Prof. Dr. Horváth Ildikó a plenáris vitában kitért az Egészségügyi Világszervezet tevékenységére, a hazánkkal ápolt kiváló szakmai együttműködésre, amelynek jegyében 2018-2019-ben is számos sikeres közös rendezvényre került sor. Kiemelt fontosságúnak nevezte a WHO által elismert magyar kezdeményezést, a 2019 júniusában Budapesten megrendezett közép- és kelet európai regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferenciát, illetve az ott megalapított Onkológiai Akadémiát.Kép letöltése

Az államtitkár ismertette továbbá a legfontosabb magyar népegészségügyi célú intézkedéseket, mint a mindennapi testnevelés bevezetése, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, a közétkeztetés egészségesebbé tétele, a transzzsírsavak felhasználásának korlátozása, melyek közül több bekerült a WHO jó tagállami gyakorlatainak gyűjteményébe, továbbá elismerését és köszönetét fejezte ki a leköszönő regionális igazgatónak az elmúlt 10 évben végzett tevékenységért.

Az államtitkár Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgatóval a WHO és Magyarország közötti jövőbeni együttműködési lehetőségekről egyeztetve felajánlotta a népegészségügyi, illetve a vakcináció terén szerzett magyar jó gyakorlatok, továbbá a regionális onkológiai együttműködés tapasztalatainak megosztását.

(EMMI) forrás