Aktualitás – A szoptatás világhete 2019

Augusztus elején 27. alkalommal tartják világszerte a Szoptatás Világhetét, melynek koordinálását a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) látja el. A 2019-es év jelmondata:

“A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik!”

A szoptatás több, mint egyszerűen táplálás: megnyugtatás, fájdalomcsillapítás, bensőséges testi kapcsolat anya és gyermeke között. A siker azonban nagyban múlik a partnerek, családok, munkahelyek, egyéb közösségek által nyújtott támogató környezeten is. Az idei kampány az édesapák/partnerek szerepét emeli ki, akiknek aktív részvétele a gyermekek gondozásában szintén nagyon fontos.

A gyermekek egészségét már közvetlenül születésük után megalapozza a szoptatás. A WHO ajánlása szerint az az újszülötteknek életük első órájában találkoznia kell a kolosztrummal (előtejjel), majd az első fél évben kizárólag anyatejet fogyasztania, a hozzátáplálás időszakában (az első két évben) is erre érdemes elsősorban erre támaszkodni.

A szoptatás bizonyítottan véd a különböző fertőzésektől (gyomor-bélrendszeri fertőzések, légúti fertőzések, középfülgyulladás), ritkábban fordul elő a bölcsőhalál, csökkenti az allergiák, a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint pozitívan hat a gyermekek agyfejlődésére és kognitív képességeire. Az anyatejes táplálás a kismamák egészségét is védi: csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a petefészek- és mellrák kialakulásának esélyét, a vajúdás után elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést.

Bár a szoptatás fontosságát több világszervezet (pl. WHO, UNICEF) is hangsúlyozza, az utóbbi 15 évben globális szinten alig növekedett az első hat hónapban kizárólag anyatejjel táplált csecsemők száma (jelenleg 40%), és az újszülötteknek csupán 45%-a jut előtejhez az első órában. Becslések szerint évente több mint 820 000 öt év alatti gyermek és 20 000 kismama halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya. Ezért a WHO külön célként tűzte ki a kizárólagos szoptatás arányának 50%-ra való emelését 2025-ig. Az anyatejes táplálás elterjedése társadalmi szempontból is jelentős hatású lehet: a kevesebb az egészségügyi kiadás, a szülők kevesebbet hiányoznak a munkahelyükről, csökken a környezetszennyezés. Ehhez mindenki számára elérhető, korszerű szoptatási felvilágosításra, megfelelően képzett egészségügyi szakemberekre, bababarát egészségügyi és közintézményekre, munkahelyekre lenne szükség.

Magyarországon elsősorban a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga szervez a Szoptatás Világhete 2019 alkalmából programokat.

Cikkek a MOB-ban az anyatejről
Cikkek a MOB-ban a szoptatásról