A problémás internethasználat háttértényezőinek vizsgálata fiatalok körében: rizikó- és védőfaktorok / Kiss Hedvig, Pikó Bettina

In: Psychiátria Hungarica, 2019 34 (1) 34-44

Háttér és célkitűzés: Az elmúlt évtizedek rohamos technológiai fejlődése alapvető változásokat hozott az új nemzedékek életébe. Az internet és az „okoseszközök” központi szerephez jutottak mindennapjaikban. Számos előnyük mellett a lehetséges rizikófaktorok – melyek növelhetik a problémás internethasználat kialakulását – szakirodalma is kiterjedt, viszont a védőfaktorokkal kapcsolatosan igen hiányosak ismereteink. Tanulmányunk célja volt olyan változók felderítése a magyar fiatalok között, melyek védőfaktorként azonosíthatók a problémás internethasználat hátterében. 
Módszer: Mintánk 249 fiatalt tartalmazott (62,2 % nő, 14–18 évesek, átlagéletkor: 22,5 év). Adatainkat online felületen (typeform.com) létrehozott kérdőívcsomagon keresztül vettük fel, melyben demográfiai adatok, online tevékenységgel és elérhetőséggel kapcsolatos kérdések, illetve további hat kérdőív – melyek a problémás internethasználattal, unalomra való hajlammal, élménykereséssel, flow-val, önkontrollal, önbecsüléssel és rezilienciával kapcsolatosak – kapott helyet. 
Eredmények: Eredményeink alapján a nemi hovatartozás nem befolyásolta a problémás internethasználat mértékét, azonban az életkor igen (r=-0,223). Szignifikáns összefüggést találtunk a problémás internethasználat és a reziliencia (r=-0,274), az önkontroll (r=-0,283), az önbecsülés (r=-0,188), és az unalomra való hajlam (r=0,160) között. Stepwise regresszióanalízis által hat faktort azonosítottuk a jelenség hátterében: hétvégén folytatott online tevékenység (β=1,002), önkontroll (β=-0,309), reziliencia (β=-0,285), unalomra való hajlam (β=0,077), életkor (β=-0,388) és hétköznap folytatott online tevékenység (β=0,621). 
Következtetések: Eredményeink arra hívják fel a figyelmet, hogy szükséges a jelenség hátterében található pszichológiai faktorok további vizsgálata. A prevencióban a hangsúlyt az önkontrollal, önbecsüléssel, rezilienciával kapcsolatos készségek fejlesztésére és erősítésére kell helyezni, illetve fontos az ingerszegénység és az unalom megelőzése céljából érdekes tevékenységek, feladatok keresése.

A teljes cikk könyvtárunkban megtalálható.