Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Harc a játékszenvedély megelőzése ellen

A fiatal generációt is veszélyezteti a szerencsejáték-függőség, ezért az Ökumenikus Segélyszervezet a Szerencsejáték Zrt. támogatásával különös figyelmet fordít a diákok védelmére. Játék határokkal programjuk keretében eddig összesen 35 iskolában és tanodában tartottak prevenciós osztályfőnöki órákat és klubfoglalkozásokat – mintegy 1700 diákot érve el. Nyílt pályázat útján most újabb 12 iskola csatlakozhat és nyerhet el bruttó 800 ezer forintos támogatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ által is ajánlott program megvalósítására.

2019. május 27-ig várja a pályázatokat a Játék határokkal program, melyre minden a közép-magyarországi régióban lévő általános- vagy középiskola alapítványa jelentkezhet. A nyertesek egyenként 800 ezer forint támogatást kapnak, amelyből saját szakembereik képzését, a foglalkozásokban való szerepvállalásukat, a reprezentációs költségeket és a szabadidős eszközöket finanszírozva valósíthatják meg a prevenciós foglalkozásokat 2 osztályban a 2019/2020-as tanév során.

A program során a nyertes iskoláknak osztályonként 6 rendhagyó osztályfőnöki órát kell megszervezniük, mely egy már kipróbált és sikeres tematika mentén zajlik. Ennek köszönhetően a diákok felismerik a szerencsejáték-függőségre utaló jeleket, hasznos tudást kapnak a szenvedélybetegség megelőzéséről és leküzdéséről. A tanórák mellett a nyertesek iskolánként egy 12 alkalmas klubfoglalkozás keretében segítik a fiatalokat abban, hogy közös élményeken keresztül megtapasztalják a közösségi lét örömét, megismerjék saját viszonyukat a játékszenvedélyhez, megtanulják felismerni az egészséges és a kóros játékszenvedély közötti határvonalakat. (…)

forrás