Felére csökkentené a kígyómarások halálos áldozatainak számát a WHO

Felére csökkentené a kígyómarások halálos áldozatainak számát 2030-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A világon évente mintegy 2,7 millió embert mar meg mérgeskígyó, a halálos áldozatok száma elérheti a 138 ezret is. Naponta 2700 kígyómarás történik, a halottak száma 220 és 380 között váltakozik. A mérgeskígyó harapása egy elhanyagolt betegség, amely tömérdek szenvedést, fogyatékosságot és idő előtti halált okoz minden kontinensen – hangsúlyozta a genfi székhelyű szervezet kedden a kígyómarás elleni stratégiát bejelentve.

A WHO szerint a halálos áldozatokon túlmenően évente 400 ezer ember szenved maradandó károsodást kígyómarás miatt, vakul meg, veszti el végtagját vagy éli le hátralévő életét poszttraumás stresszel.
A kígyómarás főleg a szegény országokban jelent problémát, ahol gyerekeket iskolába menet, férfiakat a szántóföldön dolgozva, nőket pedig vécézés közben érhet kígyómarás. Egyetlen rossz lépés végzetes lehet, és sok esetben már egy cipő viselése is életet menthet – hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet.

A halálos áldozatok számának felére csökkentésére irányuló tervet a WHO május 20-28-i közgyűlése elé terjesztik jóváhagyásra. A végrehajtásra 82 millió dollár kellene – közölte a szervezet.

A kedden bejelentett terv alapján igyekeznek cipőviselésre rábeszélni a rizikós térségekben élő embereket, a népi gyógyászokat felkészítenék arra, hogy felismerjék a kígyómarás okozta mérgezés tüneteit és kórházba küldjék a pácienseket, helyi lakosokat képeznének ki elsősegélynyújtásra.

A WHO segítene abban is, hogy széles körben és méltányos áron rendelkezésre álljon ellenméreg. A szervezet szerint jelenleg „ellátási válság” van ezen a téren. Az Egészségügyi Világszervezet a köz- és a magánszféra együttműködésében látja megvalósíthatónak a kitűzött célokat.

forrás