Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Testre szabott gyógyítás

National Geographic Magazin, 2019. januári szám ajánlása

A National Geographic Magazin 2019. januári száma a gyógyítás távlatait mutatja be.
Képzeljük el, hogy a megelőzés jegyében folyamatosan figyelik az egészségi állapotunkat és elemzik adatainkat. Rohamléptekkel fejlődik az orvostudomány. A génszerkesztés egyedi gyógymódokat kínál a betegeknek. Egy tudományos célra felajánlott holtestet holografikus, virtuális szemléltetőeszközzé alakítanak át. A hagyományos kínai orvoslást mind többen tanulmányozzák. Merre tart az orvostudomány?
Főbb cikkek bevezetői a Magazinból:

  • Mit rejt a császári orvosi ládika? A régi kínai gyógyászat hatása a modern orvostudományra.
    A kínai egyetemeken ma már a legkorszerűbb orvosi ismereteket oktatják, de a hagyományos gyógyászat változatlanul része az állami egészségügyi ellátásnak, a legtöbb kórházban külön osztály foglalkozik a régi kezelésekkel. Hszi Csinping kínai elnök a 21. századot a hagyományos orvoslás új aranykorának nevezte. Érvei szerint a hagyományos orvoslás olcsóbb, új terápiákkal kecsegtet, és Kína ázsióját is növeli. Nem csoda, hogy az egészségpolitika is kiemelten kezeli.
  • Személyes egészségügyünk. Interjú ifj. Duda Ernővel
    Hogy lehet, hogy az autónkban folyamatosan tucatnyi szenzor működik, egészségünk paramétereit viszont, jó esetben, évente egyszer méretjük meg? Mi a metabolomika, a CRISPR, a Mikrobiom? Megtudhatjuk a riportból.
  • Testre szabott terápia
    Új korszak küszöbén az orvostudomány. A precíziós orvoslás módszerei révén folyamatosan nyomon követhető egészségi állapotunk alakulása, előre jelezhető, ha hajlamosak vagyunk bizonyos daganatos, szív- és egyéb megbetegedésekre, sőt a gyógymódok is személyre szabhatók.
  • Halhatatlan holtest. Testszeletek
    Susan Potter a tudománynak adta holttestét, tetemét elfagyasztották, és ultravékony szeletekre vágták. A 27 ezer metszetből összeállított virtuális teste a síron túlról szól az orvostanhallgatókhoz.