Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Hidvéginé Adorján Lívia : Az egészségügyben dolgozók jogvédelme

 ke302

Hidvéginé Adorján Lívia : Az egészségügyben dolgozók jogvédelme . — Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2018. — 360 p. ; 23 cm (L.sz.: T33446 [S 5], T33447 [S 5])

 

A kötet az egészségügy szereplőinek – orvosok, ápolók, betegek, kórházak – személyiségi jogaival és azok védelmével foglalkozik az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépése utáni jogi helyzet elemzésével. A könyv elsősorban az emberi méltóság és becsület, a jóhírnév és magánszféra, az adat­ és titokvédelem szabályaira és megsértésük jogkövetkezményeire fókuszál. Kiemelten foglalkozik a sérelemdíj új jogintézményével, jogalkalmazási dilemmáival. Ismerteti a tárgyat érintő nemzetközi normákat, bírói gyakorlatot, a legújabb Európai Uniós rendeleteket és irányelveket.
A könyv az ügyvédekhez, bírákhoz, ügyészekhez, jogtanácsosokhoz, orvosokhoz, egészségügyi dolgozókhoz és a betegekhez egyaránt szól. Bevallott célja a figyelem felkeltése és tudatosítása a személyiségvédelem normái és eszközei iránt elsősorban az egészségügy területén.
Melléklet: Az egészségügyi dolgozók ellen elkövetett agresszív cselekmények.A könyvben érintett jogszabályok (és rövidítéseik).