Gyermekpszichiátriai szakmai konferencia a lelki egészség világnapja alkalmából

A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja.

A 6 milliárd forint összköltségű Gyermek- és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése (EFOP-2.2.0-16-2016-00002) projekt keretében szakmai fórumot rendezett az ÁEEK konzorciumi partnerei (Szeged, Pécs Debrecen) részvételével a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, 2018. október 9-én, Budapesten.

A szakmai fórumot Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Srágli Attila, projektirányítási igazgató (ÁEEK) nyitják meg. A rendezvény előtt Vitályos Eszter sajtótájékoztatót tartott a gyermekek lelki egészségének megőrzését szolgáló kormányzati intézkedésekről.

A szakmai fórumon a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek ismertetik a kiemelt projekt átfogó és rendszerszintű céljait és beszámolnak a 13 helyszínen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések szakmai hátteréről. Tájokoztatást nyújtanak a munka megújítását szolgáló új irányelvek kidolgozásáról, a helyi mentálhigiénés együttműködések előmozdítására szervezett megyei programokról és helyi továbbképzéseikről, valamint a gyermekpszichiátria fejlesztését és rendszerszintű innovációját szolgáló mérés-értékelés, tervezés és az ehhez szükséges szakmai együttműködések előrehaladásáról.

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. A projekt keretében aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályokat vagy gyermekpszichiátriai részlegeket alakítanak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon.

Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátására úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővülnek a győri, miskolci, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények.

A járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két pécsi helyszínen.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Projektirányítási Igazgatóság

forrás

Egészségügyi Szakmai Kollégium Szakmai Irányelvei közül az Addiktológia szakterületiek innen leszűrhetőek.