Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Aktualitás – MEDICINA évkönyv. A magyar egészségügy számokban: ellátás, gazdaság, innováció

Nógrádi Tóth Erzsébet (főszerk. ) : Medicina évkönyv 2017 : a magyar egészségügy számokban: ellátás, gazdaság, innováció . — Budapest : MOTESZ, [2018]. — 137 p. : ill. ; 27 cm (L.sz.: T33339 [S 4])

A kórházak, az egyetemek klinikái, a gyógyszertárak a betegellátás kiemelt egészségügyi intézményei. Nem kevésbé fontos a gyógyszeripar és az orvos-technológiai eszközök gyártóinak, szolgáltatóinak, forgalmazóinak a szerepe a betegellátásban. A Medicina Fórum évkönyv immár ötödik alkalommal jelenik meg, veszi számba egy kötetben a gyógyítást végző szolgáltatókat és a vállalkozási szférában tevékenykedő cégeket. Célunk, hogy az évkönyvben transzparenssé váljon a magyarországi egészségügyi intézmények, a gyógyítók és az egészségipar minőségi rangsora egy adott szakmán belül.
A kötet első részében kapott helyett a 200-200 legnagyobb bevételű közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat. E mellett szakmánkénti 25-ös, vagy kisebb alcsoportokat is képeztünk a gyógyítást végző szolgáltatók és az egészségipari cégek körében, ugyancsak a bevételeik és szakterületük alapján. Ezekhez a listákhoz az adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Bisnode nemzetközi cégcsoport szolgáltatta, hiteles forrásból.

Az évkönyvben a mennyiségi rangsorolás mellett az államigazgatási szféra, az egészségügy, az egészségüggyel foglalkozó közgazdászok és szakmai szervezetek, betegszervezetek, az egészségipar jeles személyiségeinek elemző írásai is olvashatók az ágazatról. Több mint 50, igen értékes publikációt találnak a kötetben, ami egyfajta kortörténeti dokumentum is a jövő számára.
Reméljük, hogy a kiadvány révén a figyelem előterébe kerül az egészségügy, ami azért fontos, mert ez az ágazat a nemzetgazdaság fejlődésében meghatározó jelentőségű, a kutatás-fejlesztés-innovációt tekintve az egészségipar a nemzetgazdaság húzóágazata. A gyógyító intézmények pedig nem csupán elköltői a közpénzeknek, hanem az emberek egészségének megőrzésével, visszaadásával fontos tényezői a GDP növekedésnek.

Az évkönyvből részleteket itt olvashatnak: http://www.motesz.hu/index.php/medicina-evkoenyv

forrás