Vita a kannabisz legalizálásáról

Máshol legalizálnak, nálunk marad a szigor: kérdés, visszaszorítja-e a kábítószer-fogyasztást a kriminalizáció? A témát a Népszava összeállítása járta körbe.

A világ egyre több országában enyhítik a kannabisszal kapcsolatos törvényi szabályozást: van, ahol – mint Kanadában – már a teljes körű legalizálás van folyamatban, máshol az orvosi célokra használt kender, illetve származékai váltak törvényessé, sok helyen pedig a marihuána- és hasis-fogyasztók dekriminalizációját vezették be. Kanadában a várhatóan ősszel hatályba lépő új szabályozás kiterjed a termesztésre, a forgalmazásra az árusításra is; a legfontosabb, hogy minden 18 év feletti kanadai négy tő kendert termeszthet személyes használatra, és legfeljebb 30 gramm szárított kannabiszt tarthat szabadon magánál. A legalizálás Justin Trudeau jelenlegi miniszterelnök egyik legfontosabb kampányígérete volt. Csehországban 2013 áprilisa óta engedélyezett a marihuána egészségügyi felhasználása, a kender alapú gyógyszerek receptre kaphatóak a gyógyszertárakban, s a csekély mennyiségű fű birtoklása nem számít bűncselekménynek. Romániában ugyancsak 2013 óta legális a marihuána orvosi célú használata. Ma már közismert, hogy a kenderből készült gyógyszerek hatásosak például sclerosis multiplex kezelésére, rákos betegek fájdalmának csillapítására, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére vagy épp a zöldhályog kezelésére. A Sativex nevű szájspray például 17 uniós államban engedélyezett, hazánk nincs közte. Nemcsak rekreációs célú használata indokolja tehát a fogyasztás törvényessé tételét.

A világtrenddel szemben Magyarországon a szintén 2013-tól hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) jelentősen szigorította a kábítószerekkel, így a hasissal és a marihuánával kapcsolatos büntetési tételeket. 2013 előtt önmagában a drogfogyasztást nem büntette a törvény. A kábítószer megszerzése és tartása korábban is bűncselekménynek számított, ma a csekély mennyiség fogyasztása akár két év szabadságvesztéssel büntethető, s ebbe a kategóriába akár egyetlen szál füves cigaretta elszívása is beletartozhat. A büntetést az úgynevezett eltereléssel lehet elkerülni, ha a drogfogyasztó vállalja, hogy részt vesz egy hat hónapos kezelésen, és ezt egy éven belül igazolni tudja, megszüntetik ellene az eljárást. Kivétel, ha az előző két évben már részt vett elterelésen, illetve elkövetett droggal kapcsolatos visszaélést. Jellemző adat, hogy a 2016-ban elterelésen résztvevők több mint kétharmada – 69 százaléka – a kannabiszhasználatból eredő probléma miatt részesül kezelésben.

A teljes összeállítást Népszava közli.

forrás