Aktualitás – Az orvoslás jövője

Meskó Bertalan. Az orvoslás jövője: ember és technológia. Budapest: HVG Kv.; 2016.

Egy könyvet szeretnénk ajánlani. Ezúttal a szokásos könyvajánlóknál hosszabb összefoglaló készült, mert a könyvet nagyon érdekesnek, gondolatébresztőnek találtuk. Az orvoslás és technológia összefüggésének trendjeit logikusan és szisztematikusan veszi sorra.

Hogy mit is hoz a jövő? Nyilván csak tippjeink lehetnek. Vizionálják számunkra a filmek, könyvek, és gyakran aggódva láthatjuk, hogy robotoké a jövő? Hova lesz az ember-ember kapcsolat? Az orvos és a beteg személyes kapcsolata? Nem visszük egy kicsit túlzásba a technológiát?

Idézet az előszóból:

„Az emberek többnyire azt gondolják, hogy a modern technológiák kizárják az emberi érintést. Küldetésemnek érzem, hogy bebizonyítsam ennek ellenkezőjét. … Miközben sikeresen fenntartjuk a bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolatot, lehetővé válik az egyre megbízhatóbb technológiák alkalmazása az orvoslásban, belátva azt, hogy perdöntő szerepük lehet a jó betegellátásban.”

A könyv egy-egy fejezete egy-egy trendet mutat be. A fejezetek végén pedig összesítő táblázat szerepel, amelyben a szerző összefoglalja a témakört méghozzá úgy, hogy értékeli annak jövőbeli realitását, meghatározza a célcsoportot, forrásokat ad weboldalak és könyvek formájában.

Az összefoglaló olvasható erre a linkre kattintva.