Rostkender, kannabisz és „orvosi kender” / Szabó lászló Gyula

Rostkender, kannabisz és „orvosi kender” / Szabó László Gyula

In: Orvosi Könyvtárak, 2018, 15 (2) 22-27

Az utóbbi években kiéleződik az „indiai” kenderrel kapcsolatos szélsőséges vita. A „kannabisz-kérdés” a hazai írott és internetes hírforrások kedvelt témája, már-már a politikusok csatározásának is egyik eszköze. Újabban rák- és idegrendszeri betegségekben tartják ígéretesnek az orvosi kendert. Átkos vagy áldásos-e a kender?
Érdemes idézni Bayer István professzor, nemzetközileg elismert kábítószer-szakértő könyvéből („A drogok történelme”, Aranyhal Kiadó, Budapest, 2000): „A kannabiszkérdés talán önmagában komplexebb, mint az összes többi kábítószer-probléma együttvéve. Bár milyen oldalról közelítjük meg ezt a kérdést, mindenütt ellentmondások özönébe ütközünk, aminek fő oka az, hogy jogászok, orvosok, rendőrök, művészek, írók, de főleg politikusok és újságírók a közlemények egész áradatát zúdítják az emberiségre, és mindenki, aki ehhez a témához nyúl, kötelességének érzi, hogy pro vagy kontra állást foglaljon… A kannabisz körüli zűrzavarban szélső végletek csapnak össze egymással…”
Tudni kell, hogy a legtöbb tévedés már abból adódik, hogy felületesen szemléljük akifejlett, virágzó növényt. Így adták a vadkender nevet – a levélzet és virágzat hasonlósága alapján – az ürömlevelű (vagy közönséges) parlagfűnek (Ambrosia artemisiifolia), holott ennek a növénynek semmi köze a kenderhez, rendszertanilag a fészkesvirágzatúak családjába tartozik és nem találhatók benne a kenderre jellemző különleges vegyületek. Abban megegyeznek, hogy dús virágporhozamuk miatt mindkettő pollenallergiát okozhat. Ha a termesztett kender magja nem kultúrában kel ki és érlel újabb magokat, akkor „kivadult” kenderről van szó, s tágabb értelemben ezt is nevezhetjük vadkendernek. Vadkendernek nevezik még a sédkendert (Eupatorium cannabinum) is, ami patakok mentén sok helyen gyakori, egyébként gyógynövény. Ahhoz, hogy pontosan tudjunk azonosítani egy növényt, szakkönyv vagy hiteles rajz, esetleg fénykép szükséges. Ha a „kannabiszról” tárgyilagosan akarunk véleményt formálni, érdemes felidézni a kender biológiájának legalapvetőbb ismérveit.

Teljes cikk itt olvasható: https://drive.google.com/file/d/1-jW8Z7A_LW0iCYYAaiKNFout8neWHN0Y/view