Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Dinamikus szervezeti képességek az egészségügyben

 ke302

Czinkóczi Sándor : Dinamikus szervezeti képességek az egészségügyben : “gondolatébresztő egy új egészségügyi intézményirányítási paradigmához” . — Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2017. — 108 p. : ill. ; 21 cm (L.sz.: T32857 [S 4], T32858 [S 4], T32913 [S 4])

hole

Gondolatébresztő egy új egészségügyi intézményirányítási paradigmához.
Egy egészségügyi intézmény sikeres működésének egyik alapvető kritériuma, hogy rendelkezik-e mindazon szervezeti képességekkel, amelyek alkalmasak a szabályozott piaci; gazdasági; humán-szervezeti és műszaki-technológiai működőképességének folyamatos optimalizálására. A nagyobb mértékű, makroszintű egészségpolitikai beavatkozások döntően módosítják egy egészségügyi intézmény működési környezetét, amelyre mikroszinten az adott szervezet csak úgy képes rugalmasan reagálni és a mindennapi működési folyamatait a megváltozott körülményekhez illeszteni, ha dinamikus szervezeti képességekkel rendelkezik.
A makroszintű egészségügyi reformok sikerességéhez elengedhetetlen tehát a mikroszintű intézményirányítási paradigmaváltás, egy új egészségügyi intézményirányítási modell kiépítése, elméleti megalapozása.
A szerzők a könyv első részében ismertetik, hogy milyen korlátai vannak a versenyszférában kiérlelt menedzsment technikák egészségügyi szervezetekben való („testreszabás” nélküli) alkalmazásának, majd ismertetik a dinamikus szervezeti képesség koncepció (mint a stratégiai menedzsment legújabb irányzatának) evolúcióját, fogalmát, elemeit.
A második részben két esetpéldán keresztül mutatják be az elméletben felvázolt koncepcióelemek gyakorlati megvalósulását, alkalmazási lehetőségeit.