Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Bizonyítékokon alapuló fizioterápia

 ke302

Bender Tamás (szerk.) : Bizonyítékokon alapuló fizioterápia . — Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2017. — 416 p. ; 21 cm (L.sz.: T32853 [Fh 31], T32854 [Fh 31])

hole

A könyv részben szakít az eddigi hagyományokkal, hiszen a magyar nyelvű fizioterápiáról szóló könyvek sok tekintetben a hagyományos német iskolán alapuló fizioterápiás ismereteket vették át, és számos olyan eljárás van, amit az angolszász orientáltságú fizioterápia már nem is tárgyal a bizonyíték hiányában, de Magyarországon az empíria miatt mégis használatos.
A könyv nemcsak az új eljárásokat ismerteti (pl. lökéshullám-kezelés a mozgásszervi megbetegedésekben), hanem sok dogmát és tévhitet is szeretne eloszlatni. Vannak a könyvben újszerű, sokak számára talán meglepő fejezetek is (pl. a bizonyítékokon alapuló masszázs vagy az orvostechnológiáról szóló rész), de van olyan fejezet is (pl. a pulmonális rehabilitáció), ahol több aspektusból tárgyalják a szerzők az anyagot.
A fejezetek zömét orvos és gyógytornász-terapeuta írta, vagyis olyanok, akik a szakma elméleti és gyakorlati oldalát egyaránt ismerik.