Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Átfogó irányelvek a műtőkben előforduló fertőzések megelőzésére

 ke302

World Health Organization (közread.) : Global Guidelines for the Prevention of Surgical Site Infection . — Geneva : World Health Organization, 2016. — 186 p. (L.sz.: WE1178 [DVD/WHO/2017/03])

hole

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések (HAI) a betegbiztonságot világviszonylatban leginkább veszélyeztető nemkívánatos események. A műtétek helyszínén kialakuló fertőzések (SSI) az egészségügyi ellátásban bekövetkező infekciók második leggyakoribb okát képezik Európában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt.

Az ismertetett irányelvek kidolgozásához a WHO 2014-ben kiadott Irányelvfejlesztéssel foglalkozó Kézikönyve szolgált alapul. Bár a kórházi fertőzéseket még nem vették fel azoknak a betegségeknek a jegyzékébe, melyeknek a globális betegségterhére vonatkozóan a WHO rendszeres értékelést folytat, ezek a nemkívánatos események – különösen a fejlődő országokban – komoly problémát jelentenek. Ahhoz, hogy az SSI ráták, melyek nagy eltéréseket mutatnak országok és régiók között, alkalmasakká váljanak a minőségmutatókként vagy benchmarkként való alkalmazásra, meghatározásuknál kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy érvényes összehasonlításokra vezethessenek. Egyelőre még a jövőben megoldandó feladatként jelentkezik a globális betegségteher pontos felbecslése az SSI ráták és a gazdasági vonatkozások alapján.