Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Kihívások és lehetőségek a gyógyszerek jobb elérhetőségének hatékony közbeszerzési eljárás révén történő biztosítására a WHO Európai Régiójában

 ke302

Challenges and opportunities in improving access to medicines through efficient public procurement in the WHO European Region . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2016. — 102 p. (L.sz.: WE1175 [DVD/WHO/2016/040])

hole

A WHO Európai Regionális Irodája 2015-ben országos konzultáció keretében tekintette át az új és különösen költséges gyógyszerekkel kapcsolatos stratégiai innovációkat és a gyógyszerkutatásban folytatandó együttműködésre irányuló lehetőségeket, egyben feltérképezte az egyes országok által alkalmazott eltérő gyógyszer-közbeszerzési módozatokat levonva ezek tanulságait a közbeszerzési eljárások hatékonyságának növelése és a gyógyszeres kezelések elérhetőbbé tétele érdekében. A közbeszerzési stratégiáknak az ellátás biztonságát és a gyógyszerek árfekvését egyaránt szem előtt kell tartaniuk, de ez az anyagi nehézségekkel küzdő országok számára különösen nagy kihívást jelent.

Az új gyógyszerek jobb elérhetőségének előmozdításában a közbeszerzési eljárással kapcsolatos regionális és szubregionális együttműködés is fontos szerephez jut. A hatékony beszerzés nemcsak egy olyan gyógyszer beszerzését jelenti, melynek árfekvése elfogadható, hanem egy olyan piaci helyzet megteremtését is, melyben a magas minőségű termékek a megfelelő időben megfizethető áron és kellő mennyiségben válnak elérhetővé.

A gyógyszerek közbeszerzésében olyan hatékonyságot növelő eszközök mozgósíthatóak mint pl. a generikumok vagy a biohasonló termékek alkalmazása, a gyógyszerek számának csökkentése egy adott terápia területén, klinikai irányelvek követése a gyakorlatban és versenyképes piaci helyzet kialakítása a gyógykezelésekre vonatkozó tenderek révén.
Az utóbbi években számos ilyen jellegű iniciatíva született

Az új gyógyszerek jobb elérhetőségét szolgáló közbeszerzések hatékonyabbá tételével kapcsolatos tapasztalatok megvitatására a 2016 szeptemberében tartott WHO találkozón került sor. A jelentés beszámol a gyógyszerek jobb elérhetőségét lehetővé tevő közbeszerzések előmozdításában elért eredményekről, és rámutat az európai országok közötti együttműködés kulcsfontosságú szerepére a közbeszerzések hatékonyságának előmozdításában.