Évi 291 ezer milliárd forintba kerül a dohányzás a világnak

A WHO és az amerikai rákkutató intézet tanulmánya szerint az egészségügyi kiadások és a munkaerő-kiesés miatt évente 291 ezer milliárd forintnyi kárt okoz a dohányzás a világgazdaságnak. Eközben a világ kormányai összesen 78 ezer milliárd forintnyi bevételhez jutnak a dohánytermékek után, és évi 291 milliárd forintot költenek a dohányzás visszaszorítására. 2030-ra a dohányzás várhatóan évente harmadával több ember halálát okozza majd, mint napjainkban.

A dohányzás évi ezermilliárd dollár (vagyis körülbelül 291 ezer milliárd forint) kárt okoz a világgazdaságnak évente, derül ki a WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) és az amerikai rákkutató intézet közös tanulmányából. Ezt az összeget a dohányzás okozta egészségügyi kiadások és a munkaerő-kiesés miatti költségek teszik ki.

A dohányzás világgazdasági költségei sokkal nagyobbak, mint amennyi bevétele a világ államainak keletkezik a dohánytermékek adóiból:a WHO becslései szerint 2013–2014-ben az országok 269 milliárd dollárt (78,3 ezer milliárd forintot) szedtek be ilyen adókból, írja a Reuters.

Harmadával több halált okoz 2030-ra

Jelenleg körülbelülévente hatmillió ember halálát okozzák a dohányzással kapcsolatba hozható betegségek,ez a szám 2030-ra nyolcmillióra fog nőni. Vagyis a dohányzás harmadával több ember halálát okozza majd évente, olvasható a tanulmányban.

A világ dohányosainak 80 százaléka alacsony és közepes jövedelmi szintű országokban él, így a dohányzás okozta halálozások 80 százaléka is ezekben a gazdaságokban történik.

A kormányok nem küzdenek eléggé

A tanulmány szerint a világ kormányainak meglennének az eszközei a dohányzás visszaszorítására, de a legtöbbjük nem élt hatékonyan ezekkel az eszközökkel.A kormányok összesen egymilliárd dollárt (291 milliárd forintot) költöttek a dohányzás visszaszorítására2013–2014-ben.

A tanulmány szerint a dohánytermékek adóinak – és ezzel a fogyasztói áruknak – a növelése olcsó és hatékony módja a dohányzás elleni küzdelemnek. A kormányok a dohányzás és a dohánytermékek reklámjának tiltásával, illetve figyelmeztető szövegek és képek csomagolásokon való elhelyezésével is felléphetnek a dohányzás ellen.

forrás

Eredeti hír a WHO oldalán olvasható: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/tobacco-control-lives/en/