A várandósság alatti alkoholexpozíció ártalmainak megelőzése

 ke302

Schölin, Lisa : Prevention of harm caused by alcohol exposure in pregnancy : Rapid review and case studies from Member States . — Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2016. — 53 p. (L.sz.: WE1159 [DVD/WHO/2016/024])

hole

A kiadvány az Európai Bizottság és a WHO Európai Regionális Irodája egészségpolitikai dokumentumaival összhangban ad áttekintést a várandósság alatti alkoholexpozíció megelőzését szolgáló intézkedések témakörében az utóbbi időben megjelent tanulmányokról, melyek rámutatnak, hogy a várandósság alatti alkoholexpozíció számos, az egész életre kiható egészségi problémát, magzati alkohol spektrumzavart okozhat.

A WHO Európai Régiójában és az Európai Unióban az alkoholfogyasztás meglehetősen elterjedt a reprodukciós korban lévő nők körében, és vannak, akik felhagynak káros szokásukkal várandósságuk kezdeti szakaszában, mások viszont várandósságuk tudatában sem mondanak le róla. A Régió és az EU népegészségügyi ellátása prioritásának tekinti az egészség korai (így in utero is) életszakaszban való biztosítását, és az alkoholfogyasztás veszélyeinek tudatosítását a várandós és a nem várandós nők körében egyaránt.

A jelentéshez – a preventív intézkedésekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztására – nyolc tagország alkoholexpozíciót megelőző gyakorlatáról szóló esettanulmány kapcsolódik.