Új WHO-irányelvek a nemi betegségek kezeléséről

A Chlamydia-fertőzést az esetek nagy hányadában nem diagnosztizálják, a szifilisz néhány országban a depot-penicillin hiánya miatt nem kezelhető kellőképpen, a kankó esetében pedig rezisztencia-krízis fenyeget.

Az Egészségügyi Világszervezet a három leggyakoribb, nemi úton terjedő betegség, a Chlamydia-fertőzés, a kankó és a szifilisz kezelésére vonatkozóan aktualizálta a gyógyszeres terápiás irányelveket.

Eredeti forrás: itt

No. 1.: Chlamydia-fertőzés

Világszerte mintegy 131 millió fertőzöttel a Chlamydia számít a leggyakoribb nemi betegséget okozó kórokozónak. A Chlamydia trachomatis okozta kórkép sok esetben enyhe lefolyású, és a nőknél méhnyak-gyulladással (cervicitis), a férfiaknál húgycsőgyulladással (urethritis) járó tüneteket az esetek nagy hányadában nem ismerik fel és így nem is kezelik. A kezeletlen infekciók súlyos következményekkel járhatnak, többek között méhen kívüli terhességhez és infertilitáshoz vezethetnek.

A nem-komplikált genitális fertőzések kezelése azitromicinnel vagy doxiciklinnel történik. Egyre gyakoribb azonban, hogy a Chlamydia-fertőzés az extragenitális régiókban (pl. végbél, garat) lép fel. A homoszexuális férfiaknál kialakuló lymphogranuloma venereum azonnali intenzív terápiát tesz szükségessé.

No. 2.: Kankó

Évente világszerte körülbelül 78 millió új megbetegedést okoz a Neisseria gonorrhoeae. Míg a férfiak fájdalmas urethritis-e ritkán marad diagnosztizálatlan, addig a panaszmentes, garatot és végbelet érintő fertőzések, illetve a nők méhnyak-gyulladása felett gyakran átsiklanak. Megállapítható, hogy az elmúlt években tapasztalt kontrollálatlan antibiotikum-alkalmazás a kankó kórokozójánál jelentős rezisztencia kialakulásához vezetett; bár ez Európában egyelőre nem olyan kifejezett, mint a világ egyéb részein.

A régi és kedvező árú antibiotikumok már sok esetben nem hatásosak a fertőzés kezelésében, sőt a WHO a kinolonokat sem ajánlja a kórkép gyógyítására. Jelenleg kombinációs kezelés javasolt: ceftriaxon vagy cefixim plusz azitromicin együttes adagolásával. (A ceftriaxon adagolása intravénásan történik.)

Úgy tűnik, hogy a kombinációs terápia hatásosnak bizonyul a rezisztencia visszaszorításában: míg 2013-ban a cefixim-rezisztens izolátumok aránya 4,7 százalék volt Európában, addig ez 2,0 százalékra csökkent 2014-re. Sajnos az azitromicinnel szembeni rezisztencia gyakorisága nő: míg 2012-ben 4,5 százalékos volt, addig 2014-re 7,9 százalékra emelkedett a rezisztens törzsek gyakorisága.

Ha a kombinációs terápia sem bizonyul elegendőnek, olyan antibiotikumokhoz kell nyúlni, mint a gentamicin vagy a spektinomicin, javasolja a WHO. Amennyiben ezek is hatástalannak bizonyulnak, kellemetlen kezelések várnak a betegekre: az antibiotikum-éra előtt alkalmazott jódoldatos hüvely- és húgycső-öblítésekre kell hagyatkozni.

No. 3. Szifilisz

A harmadik leggyakoribb nemi úton terjedő, fertőző betegség, a szifilisz még ma is jól kezelhető penicillinnel. A benzilpenicillin-benzatin egyszeri intramuszkuláris adagja a Treponema pallidum okozta fertőzések korai fázisában ideális terápiás megoldást kínál. Előrehaladott fertőzések esetén általában három injekcióból álló kezelésrevan szükség (heti 1, három héten át).

Több országban a benzilpenicillin-benzatinhoz való hozzájutás korlátozott; ebben az esetben egyéb antibiotikumokhoz kell nyúlni. Súlyos problémát jelentenek a terhesség alatti szifiliszes megbetegedések, amik az anyáról a magzatra való átvitel következtében világviszonylatban mintegy 143 000 halvaszületéshez, 62 000 újszülöttkori halálozáshoz és 44 000 koraszületéshez vezettek 2012-ben.

Forrás