Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Életveszélyes állapotok ellátása a gyógyszertárakban

Felkai Péter (szerk.) : Életveszélyes állapotok ellátása a gyógyszertárakban : gyógyszerészi elsősegélynyújtás . — Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2016. — 124 p. : ill. ; 21 cm (L.sz.: T32610 [F 13.1])

hole

Jelen könyv célkitűzése, hogy olyan ismereteket adjon át a gyógyszerészek számára, melyek egyrészt felölelik a gyógyszertárakban leggyakrabban előforduló rosszullétek, sürgős felismerést kívánó kórképek körét; másrészt azok természetéről, kezeléséről és az azonnali beavatkozásokról olyan leírást adjon, mely egyszerűen, a kórélettani, kórbonctani alapok nélkül, a klinikai ellátás részletei nélkül, a tünettanra koncentrálva ad útmutatást az egyes sürgősségi kórképeknek a gyógyszerész által elvárható tennivalóira vonatkozóan.
A gyógyszertárakban előforduló sürgős kórképek ellátásakor sem a definitív terápia alkalmazása a megkövetelt minimum, hanem a beteg megfelelő pozícióban való elhelyezése, légútjának szabaddá tétele és a megfelelő módon történő mentőhívás. A hirtelen beálló keringés- és légzésleállásnál elemi követelmény az újraélesztés megkezdése. Az azonnali ellátást követelő balesetek (pl. égés, áramütés) alkalmával követendő eljárások is mindennapi tudásanyagunk részét kell, hogy képezzék, csakúgy, mint a gyógyszertárba futó, rémült szülő gyermekének életmentő teendőinek ismerete. A gyermekkori életveszélyes kórképek felismerése és az első teendők elsajátítása szintén nem okoz gondot a gyógyszerésznek.
Ismerni kell azonban a gyógyszerészi tennivalók és tanácsok kompetenciahatárát is: nem csak jogi, de a józanészen alapuló megfontolások is ezt diktálják. Sokszor a megfelelő orvoshoz való küldés a jó tanács.