Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége


Medinfo – Koronavírus információk


Kevesebben dohányoznak hazánkban

Az utóbbi évek „legnagyobb vívmányának” nevezte tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán a nem dohányzók védelméről szóló törvényt, majd jelezte, hogy májustól az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is azonos korlátozás alá esik a fogyasztást, az árusítást és a reklámozást tekintve, mint a hagyományos dohányáruk.

Az egészségügyi államtitkár rámutatott, néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ám a fiatalok körében többen gyújtanak rá napi szinten, mint korábban. A dohányzásmentes világnap apropóján jelezte azt is, hogy a bevezetett korlátozás nem igazolta a félelmeket, vagyis például a vendéglátósok bevétele nem csökkent az intézkedés hatására. Elmondta, a korlátozásokat egyébiránt az is indokolttá teszi, hogy „nyolcvan-kilencven milliárd forinttal többet költ az állam” a cigaretta okozta egészségkárosodás gyógyítására, mint amennyi bevétele származik a dohánytermékek adójából.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hazai irodavezetője a tájékoztatón rámutatott, a világnap fő témája, hogy felkészítik a tagállamokat a cigaretták egységes csomagolásának bevezetésére. A dobozokat szabványos színnel és betűtípussal látják el, és csak a márkát, illetve a típust lehet jelölni majd egységes karakterekkel, valamint a képpel illusztrált egészségvédő szlogenek is nagyobbak lesznek.

Novák Katalin családügyi államtitkár arról beszélt, túl azon, hogy a dohányzásnak csak negatív hatása van, drága is, hiszen a dohányárura költött pénzt más célra lehetne fordítani.

Forrás