Súlyos gondok

MedicalOnline 2016.05.10.

Magyarország a WHO által ajánlott kapacitás felével sem rendelkezik a gyógyíthatatlan daganatos betegek ellátása terén, miközben az OECD országai közül nálunk halnak meg legtöbben a rák miatt.

A KSH adatai szerint minden negyedik magyar daganatok miatt halt meg 2015-ben. Közülük csak 22 százalék részesült speciális életvégi ellátásban, pedig elvileg minden érintett jogosult lenne rá – térítésmentesen. „Az aktív gyógykezelés befejezése után összetett, orvosi és pszichés gondoskodásra lenne szüksége a rákkal küzdő embereknek, amit csak a hospice-palliatív ellátás keretében lehet biztosítani” – mondta a lapunkhoz eljuttatott közlemény tanulsága szerint dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

A WHO ajánlása szerint 1 millió lakosra 50 palliatív ágynak kellene jutnia, ami 10 millió magyarországi lakossal számolva 500 ágyat jelentene. Ehhez képest jelenleg 14 intézményben mindössze 200 ágyon folyik hospice-palliatív ellátás Magyarországon (ebből minden huszadikat a Magyar Hospice Alapítvány tart fenn). Ez még a szomszédos országokhoz képest is jelentős elmaradást jelent, Szlovákiában 5 millió lakosra 277 hospice ágy jut.

Hospice ellátást otthoni ápolás keretében is lehetne igényelni. Ilyenkor az orvos, ápoló vagy akár a pszichológus, gyógytornász is házhoz megy, így a beteg szerettei körében töltheti élete utolsó szakaszát a kórházi tartózkodás helyett. Az otthoni ápolást a háziorvos rendelheti el 50 napra, amit két alkalommal meghosszabbíthat, így összesen 150 nap szakszerű segítséget kaphatna minden daganatos beteg. A valóságban azonban az érintettek nagy része nem részesül hospice ellátásban, és aki mégis bekerül a rendszerbe, arról már csak átlagosan 1-2 hétig gondoskodhatnak speciálisan képzett szakemberek.

Muszbek Katalin szerint ez a hospice ellátással kapcsolatos ismeretek hiányosságára vezethető vissza, ami részben az orvosi tájékoztatás elégtelenségéből fakad – ezért is tart országszerte képzéseket az alapítvány, amelybe évről évre egyre több embert vonnak be. Emellett több mint 600 gyógyíthatatlan daganatos betegnek segítettek 2015-ben. „Az OEP-től kapunk ugyan támogatást, de ez csak a működési költségeink 40 százalékát fedezi, és sajnos a pályázati forrásaink is folyamatosan szűkülnek. Azért tudunk továbbra is ott lenni a betegek mellett, mert a jótékonysági programjainkon és az adó 1%-ának felajánlásán keresztül sokan támogatnak bennünket” – tette hozzá a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

forrás: http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/sulyos_gondok?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_orvosi_hirlevel&utm_campaign=16533